Permutacje
Joanna: Witam wszystkich. Mam wątpliwości co do rozwiązania następującego zadania. A mianowicie:
Na ile sposobów można ustawić w szereg 8 mężczyzn i 2 kobiety tak, aby kobiety stały obok
siebie.
Moje rozwiązanie jest następujące:
mamy 10 osób a w tym dwie kobiety, które muszą stać obok siebie a więc mamy 9 możliwości czyli
permutacja 9cio elementowa, a więc 9!=362880 możliwych ustawień. Każdemu takiemu ustawieniu
odpowiada 2!=2 ustawień, gdy dopuścimy możliwość przestawienia kobiet.
Mamy zatem 9!*2!=362880*2=725760
NATKNĘŁAM SIĘ RÓWNIEŻ NA TAKIE ROZWIĄZANIE:
9*8!
9 − bo na 9 sposobów można ustawić dwie kobiety obok siebie w 10 osobowym rzędzie
8! − jest to permutacja 8−o elementowa czyli wszystkie sposoby ustawienia kolesi na pozostałych
miejscach
Bardzo proszę o podpowiedz, które rozwiązanie jest poprawne i dlaczego gdyż sama nie wiem co o
tym sądzić. Dziękuję z góry za pomoc.
11 lis 15:21
Basia:
kobiety mogą stać na miejscach
(1,2) (2,3) (3,4) (4,5) (5,6) (6,7) (7,8) (8,9) (9,10)
czyli 9 możliwości
ale trzeba to jeszcze pomnożyć przez dwa, bo przecież może być zawsze (k
1,k
2) lub (k
2,k
3)
mężczyzn rozmieszczam dowolnie czyli na 8! sposobów
co daje
2*9*8!
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Twoje rozwiązanie też nie jest poprawne
Skąd 9!

11 lis 15:27
Marcin Wolanowski: kobiety obok siebie na 2 sposoby w międzyczasie mężczyźni mogą się zamieniać miejscami na 8!
sposobów ale kobiety 2 obok można ustawić na 9 sposobów czyli 2*9*8!
11 lis 15:31
Basia:
Joanna
Korekta:
Twoje rozwiązanie jest poprawne (tzn. wynik jest poprawny), ale szczerze mówiąc rozumowania nie
łapię.
Marcinowi i mnie wyszło to samo bo 2*9*8!=2*9!
11 lis 15:36
Joanna: Dziękuję Ci Bardzo za odpowiedz. Czy jesteś jej pewna na 100% Ja dopiero uczę się tej dziedziny
matematyki i dlatego pytam. Jeżeli chodzi o moją odpowiedz to jest ona analogiczna do
poniższego zadania, które znalazłam w jakimś konspekcie do lekcji matematyki zamieszczonym na
necie. A mianowicie:
Na półce stoi 7 tomów, wśród nich trzytomowe wydanie
„Historii Matematyki”. Na ile sposobów można ułożyć te książki tak,
aby trzy tomy „Historii Matematyki” stały obok siebie (ale
niekoniecznie we właściwej kolejności)?
Uwagi:
Pomocne może okazać się następujące rozumowanie.
Wyobraźmy sobie, że trzy tomy „Historii Matematyki” zostały
sklejone tak, że tworzą jedną całość. W istocie mamy wówczas 5
książek, a więc 5!=120 możliwych ustawień. Każdemu takiemu
ustawieniu odpowiada 3!=6 ustawień, gdy dopuścimy możliwość
przestawiania trzech tomów „Historii Matematyki”. Mamy zatem
5!∙3!=120∙6=720 ustawień.
11 lis 15:37
Joanna: Uff dzięki moja odpowiedz w takim razie już nie aktualna

Zaraz wyślę jeszcze jedno zadanko, w
celu upewnienia się czy dobrze myślę.
11 lis 15:39
Basia:
Jestem pewna na 150 %.
Rozumowanie, które tu przytoczyłaś rozumiem.
Prowadzi do tego samego wyniku.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wybieram trzy miejsca obok siebie
(1,2,3) (2,3,4) (3,4,5) (4,5,6) (5,6,7)
mam 5 sposobów
przy każdym wyborze te trzy tomy stawiam dowolnie czyli 3!
pozostałe 4 też dowolnie czyli 4!
razem: 5*3!*4! = 3!*5!=6*120
czyli wynik jest ten sam
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oba sposoby są poprawne, tyle, że tym który opisałaś już trudniej będzie się posłużyć gdy
zapytamy:
ile jest takich ustawień, w których kobiety rozdziela dokładnie jeden mężczyzna
11 lis 15:46
Joanna: Rozumien, bardzo dziękuję za odpowiedz.
11 lis 15:49
Joanna: Hmm nie rozumiem jeszcze tego zapisu: 5*3!*4! = 3!*5!=6*120
11 lis 16:02
JamŁasica: bo 5 * 4! to inaczej 5*4*3*2*1 czyli 5!
29 paź 19:46