długosc bokow rownoległoboku
citizen: w równoległoboku ktorego obwod jest rowny 60cm stosunek wysokosci wynosi 2:3.oblicz długosc
bokow tego rownoległoboku
bardzo prosze o wyjasnienia
11 lis 15:20
Ulf: równoległobok ma jedną wysokość, źle spisana treść zadania
11 lis 15:23
Marcin Wolanowski: 2a+2b=60
h
1/h
2=2/3
a*h
1=b*h
2
z tych warunków wszystko wyznaczysz
11 lis 15:23
Marcin Wolanowski: ulf czyżby ?
11 lis 15:23
Ulf: myślałem, że to kwadrat, nie sugeruj się moją poprzednią wypowiedzią
11 lis 15:24
Marcin Wolanowski:
11 lis 15:25
Kejti: są cztery niewiadome i trzy równania.. (?)
11 lis 15:26
Marcin Wolanowski: oki po kolei z pierwszego masz że
a+b=60
z trzeciego ze b/a=h1/h2 a za h1/h2 mozesz podstawic 2/3 z drugiego jasne?
11 lis 15:27
Marcin Wolanowski: edit :z pierwszego ze a+b=30
11 lis 15:27
Kejti: a+b=30
11 lis 15:27
Marcin Wolanowski: ostatecznie masz
a+b=30
b/a=2/3
dwa rownania dwie niewiadome
11 lis 15:28
Marcin Wolanowski: Spoznilas sie kejti

zdazuylem sie poprawic
11 lis 15:28
citizen: nic nie chce mowic ale nadal nie widze w koncu ile maja te długosci..
11 lis 16:06