Wysokośc walca jest równa 6 dm. kąt między przekątnymi przekroju osiowego ma 60 stopni. oblicz
objętość tego walca. Rozważ dwa przypadki.
z góry dziekuję
I przypadek przy kącie 60 trójkąt jest równoboczny i D=c2
D− średnica
H =6 dm − wysokość
c − przekątna przekroju osiowego
V− objętość
H2 + D2 = c2
D = c2
c= 2D
H2 = 3d2
D=√3}H3
| πD2 | ||
V= | *H → V = 18π dm3
| |
| 4 |
Przypadek 1
| 6 | ||
cos 60 = | =√3 | |
| 2r |
| 3 | ||
r= | ||
| √3 |
| 6 | √3 | |||
tg 30= | = | |||
| 2r | 3 |
| 18 | |
=√3 | |
| 2r |
Przepraszam za pomyłkę