zad1
Wysokośc walca jest równa 8 cm. oblicz objętośc tego walca, jeśli :
a) średnica podstawy jjest 3x dłuższa od wysokości.
b) prekątna przekroju osiowego ma długość 17 cm.
c) kąt nachylenia przekątnej przekroju osiowego do płaszczyzny podstawy ma miarę 60 stopni.
zad2
Pole przekroju walca płaszczyzną równoległą do podstaw jest równe 9pi dm2 , a pole przekroju
osiowego wynosi 24 dm2. oblicz objętość walca.
Zad 1
a)
H= 8 cm
D = 3H =3 * 8 = 24 cm
V = πD24*H = π2424*8 = 1152 π cm3
b)
H= 8 cm
c = 17 cm
D2 = c2 − H2
D2 = 172 −82 = 225
D = 15 cm
V = πD24*H = π2254*8 = 450 π cm3
c)
H = 8 cm
α = 60°
HD = tg 60° = √3
D = H√33 = 8√33
V = πD24*H = πH312 = 1283π cm3
Zad 2
rys po lewej stronie − przekrój równoległy do podstaw
| πD2 | ||
P = | = 9π dm2
| |
| 4 |
| πD2 | ||
Objętość V = | *H = ? do policzenia
| |
| 4 |