sliwi: przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 15cm i 20cm.Jaką długość ma promień
okręgu opisanego na tym trójkącie?
8 sty 18:42
sliwi: pomóżcie prosze
8 sty 19:14
Mickej: 152+202=c2
c=25
skoro masz 3 boki to wiem że jest taki wzór na promień okręgu tylko go nie pamiętam w
każdych tablicach jest to sobie poszukaj
8 sty 19:16
8 sty 19:16
Eta:
Dj Mickej!
R= c/2 k woli przypomnienia! pozdrawiam!
8 sty 19:17
Mickej: no już wiem
abc
R=------------------
4P
gdzie a,b,c -boki trójkąta
P-pole trójkąta
8 sty 19:18
Mickej: no możliwe jeszcze się nie zacząłem bawić w te klocki mam dopiero wielomiany funkcje
kwadratowa logarytmiczna wymierna wykładnicza liniowa ciagi i stereometrie
8 sty 19:20
Mickej: przerobione
8 sty 19:21
sliwi: eta możesz mi to przeliczyć,z gory dzieki
8 sty 19:21
Eta:
No mickej Ci policzył dobrze c= 25 to R=25/2 = 12,5 i tyle
bo c2 = 225 +400= 625 to c=√625=25
8 sty 19:24
sliwi: dzieki eta i mickej
8 sty 19:30