nie mam pojęcia jak to rozwiązać..proszę o rozwiązanie ;///
; ): Kajakarz płynie po stojącej wodzie z szybkością 10km/h. Płynąc z prądem rzeki, pokonuje trasę
długości 24 km w czasie o godzinę krótszym, niż zrobiłby to, płynąc pod prąd. Prąd rzeki na
szybkość ?
11 lis 14:38
Marcin Wolanowski: rozwiaz uklad rownan:
1) 24=(10+y)(t−1)
2) 24=t(10−y)
gdzie y prad rzeki
11 lis 14:43
Tomek.Noah: czy szybkosc rzeki wynosi 12
11 lis 14:44
Tomek.Noah: aa czyli dobrze

ajj znowu zly wzor ale zapis poprawny
11 lis 14:45
Marcin Wolanowski: pomyłka sie wkradła za szybko piszę

1 powinna wygladać 10*(t−1)
11 lis 14:45
Marcin Wolanowski: chwilka za bardzo sie spiesze zaraz rozwiaze
11 lis 14:46
; ): ma wyjść 2 km/h
11 lis 14:46
Marcin Wolanowski: jednak bylo ok
11 lis 14:47
Basia:
v
0=10
v
1=v
0+v
p=10+v
p
v
2=v
0−v
p=10−v
p
v
1*t=24
v
2*(t+1)=24
(10+v
p)*t=24
(10−v
p)*(t+1)=24
10t+v
p*t=24
10t+10−v
p*t−v
p=24
10t+v
p*t=10t+10−v
p*t−v
p
2v
p*t=10−v
p
(10+v
p)(10−v
p)=48v
p
100−v
p2−48v
p=0
v
p2+48v
p−100=0
Δ=48
2−400
itd.
dokończ
11 lis 14:48
; ): a mogłbyś napisać rozwiązanie tego równania, nie jestem w tym dobra.

/////
11 lis 14:49
; ): ok
11 lis 14:50
Marcin Wolanowski: no to analiza normalna predkosc kajakarza to 10 km/h (bez pradu rzeki)
niech y− to predkosc nurtu rzeki
wtedy:
1 Z pradem rzeki kajakarz ma predkosc
10+y
i plynie w czasie t−1
2 pod prad analiza
od jego predkosci odejmujemy predkosc pradu rzeki czyli kajakarz ma predkosc: 10−y a plynie w
czasie o h dluzszym niz w pdpk 1 zatem ma czas t
Podstawiajac do wzoru S=V*t mamy uklad ten co na poczatku. Wg mnie ofcors
11 lis 14:50
; ): basiu, nie rozumiem twojego zapisu
11 lis 14:51
; ): ok
11 lis 14:52
; ): woda płynąca jednocześnie z kranów A B C napełnia zbiornik w ciągu 4h. Napełnienie
zbiornika
wodą płynącą jedynie z kranu A trwa 10 h,a z samego kranu B 15 h. Ile czasu zajmie
napełnienie zbiornika wodą płynącą wyłącznie z kranu C?
a takie zadanie?
11 lis 14:53
; ): po rozwiązaniu równianiaw 1 zadaniu nie wyszło mi 2

/////
11 lis 15:00
Marcin Wolanowski: ja bym robił tak niech x− wydajnosc kranu A y− wydajnosc kranu B i z− Wydajnosc kranu
C(wydajnosc na h). Oznaczmy przez P prace do wykonania wówczas
4(x+y+z)=P
10x=P
15y=P
Masz uklad 3 równan podstawiasz 2 ostatnie do pierwszego i otrzymujesz
czyli trwa to 4 i 2/3 h czyli 4h 40 min
11 lis 15:06
11 lis 15:07
; ): aha
11 lis 15:07
; ): dzięki
11 lis 15:07