zad
Ulf: W trójkącie ABC dane są A=(−5;−3), wektor AB=[1;−6], S=(−2;1), gdzie S jest środkiem boku BC.
Wyznaczyć równanie prostej zawierającej wysokość CD trójkąta.
Doszedłem, że ta prosta to:
y=4a+b
i
C=(5;6)
Nie wiem co poczynić dalej.
11 lis 14:26
ostr: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
11 lis 14:30
ostr: Nie zauważyłem wetora

Prosta wysokość CD musi być prostopadla do wektora AB i przechodzic przez punkt C
11 lis 14:31
Ulf: Jak już pisałem mam równanie prostej i punkt, co dalej.
11 lis 15:00