log
Pomocy!!: log3x + log5x = log15log3
rozwiąż równanie
11 lis 14:18
Marcin Wolanowski: odp:15, zauważ że prawa strona równania to log315
11 lis 14:22
Marcin Wolanowski: | | log3x | |
log3x+ |
| =log315 |
| | log35 | |
11 lis 14:24
Marcin Wolanowski: chyba się walnąłem z odp

sorki
11 lis 14:27
Marcin Wolanowski: odpowiedz to 5
11 lis 14:30
Marcin Wolanowski: log
3x+log
5x= log
315 sprowadzajac do wsp mianownika mamy:
| log3x*(log35+1) | |
| = log315 |
| log35 | |
| log3x*(log35+log33) | |
| = log315 |
| log35 | |
| log3x*(log315) | |
| = log315 | dziele przez log315 |
| log35 | |
log
3x=log
35
x=5
11 lis 14:36