znajdz obie liczby.
window^^: do liczby dwucyfrowej dopisano na końcu 5. Otrzymana liczba trzycyfrowa jest o 293 wieksza od
poczatkowej liczby. Znajdz obie liczby.
11 lis 13:42
astral: x= 10x+5 −293
x to liczba początkowa
kiedy pomnożysz przez 10 będziesz miał jakąś liczbę 3 cyfrową z końcówką 0, jak dodasz5
będziesz miał otrzymaną liczbę.
Czyi x=32 i 32+293=325
11 lis 13:53
R.W.16l: jak dla mnei nie bardzo
poczatkowa liczba to 10x+b
po DOPISANIU 5 NA KOŃCU to bedzie 100x+10b+5
100x+10b+5 > od 10x+b o 293
ja to tak rozumiem...
11 lis 13:55
R.W.16l: albo przynajmniej nie rozumiem Twojego zapisu xD
11 lis 13:56
ostr: Liczba pierwsza 10x + y
Liczba druga 100x + 10y + 5
druga − pierwsza = 293
(100x + 10y+5)−(10x+y) = 293
90x − 9y = 288 /:9
10x − y = 32
Pierwsza liczba równa 32, druga 325.
11 lis 13:56
ostr: Sorry, jak zacząłem pisać to nie było odpowiedzi kolegów wyżej

.
11 lis 13:57
Tomek.Noah: R,W masz racje ale wlasnie mi danych brakuje do rozwiazania tego rownania....
11 lis 13:58
astral: ee, przekombinowaliscie
11 lis 13:59
ostr: U mnie wyżej oczywiscie powinno być
90x + 9y = 288
10x + y = 32
A 10x+y to jest pierwsza liczba tak jak zapisałem na poczatku.
11 lis 13:59
R.W.16l: No Tomek, brak danych, brak odpowiedzi!
chyba ze w wykonaiu ostr
11 lis 14:06
window^^: więcej danych nie ma

ale dzięki za odpowiedź. Myślałem w taki sam sposób na początku jak ostr
11 lis 14:17
ostr: Więcej danych nie ma bo są niepotrzebne.
11 lis 14:28