WALEC!!! Ważne
Iga: Przekroje osiowe 3 walców są kwadratami których pola (cm2) są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego o ilorazie 1/4. Pole powierzchni całkowitej największego walca wynosi 24 pi
cm2. Oblicz objętość największego i najmniejszego walca.
11 lis 13:26
11 lis 14:51
Tomek.Noah:
a
2=16
a=4 v a=−4
a=4
krawedz najwieszego walca
jesgo pole jest rowne
| | 1 | | 1 | |
16 nastepny wyraz czyli 16* |
| =4 i ostatni 4* |
| =1 |
| | 4 | | 4 | |
czyli
ciag geometryczny o q=0,25
16,4,1
boki odpowiednio
najwiekszego:4
najemnijszego1
V
naj=4*π4=16π
V
naj=1*π1=π
11 lis 15:01