lb
KM: Jak udowodnić, że n4+5 jest podzielne przez 3?
Dla 1 jest prawdziwe oczywiście. Jest n4+5=3a, dla n+1 mamy:
(n+1)4+5=((n+1)2)2+5=(n2+(2n+1))2=n4+2n2(2n+1)+(2n+1)2=n4+4n3+2n2+4n2+4n+1=
n4+4n3+2n2+4n2+4n+5−4=3a+4n3+6n2+4n−4=..;.
I co z tym dalej zrobić, bo mi nie wygląda na podzielne przez 3.
11 lis 13:11
Basia:
nie da się tego udowodnić bo to nieprawda
64+5 = 36*36+5 = 1296+5=1301
1301:3 = 43323 i nie jest podzielne przez 3
11 lis 14:20
R.W.16l: TO WSZYSTKO CO TUTUAJ PISZE JEST TYLKO ZMYŚLANYM NA GORACO SPOSOBEM − w skrócie sam nie wiem,
ale próbouję byle czego
samo twierdzenie (to poniezej) i rozłożenie na czynniki jest dowodem
w trzech kolejnych liczbach 1 liczba jest (bo musi) podzielna przez 3, i przynajmniej jedna
przez 2 (bo może)
(n−1)(n+2)(n+3)(n+4)=(n
2+2n−n−2)(n
2+4n+3n+12)=(n
2+n−2)(n
2+7n+12)=
=n
4+7n
3+12n
2+n
3+7n
2+12n−2n
2−14n−24=
=n
4+8n
3+16n
2−2n−29+5=(n
4+5)+ ...
teraz wiemy ile odjąc od iloczynu, czyli
(n−1)(n+2)(n+3)(n+4)+8n
3+16n
2−2n−29+5=(n−1)(n+2)(n+3)(n+4)+8n
3+16n
2−2n−24=
=(n−1)(n+2)(n+3)(n+4)+2(4n
3+8n
2−n−12)
zamieńmy 4n
3+8n
2−n−12 na postać iloczynową − liczymy miescja zerowe − może coś się wyniesie
wtedy przed nawias (przed całością) i może z tego będzie się dało wynieść 3 przed nawias

...
jak źle to nie moja wina

to tylko moja Wlk. Improwizacja
a ja lecę
11 lis 14:20
Basia:
nie da się tego udowodnić bo to nieprawda
64+5 = 36*36+5 = 1296+5=1301
1301:3 = 43323 i nie jest podzielne przez 3
11 lis 14:22
Kuba: Wydaje mi się, że R.W.16l jest pod działaniem używek, niezupełnie legalnych.
W zadaniu pewnie było: wykaż, że jeśli n jest niepodzielne przez 3 to n4+5 dzieli się przez 3
− co już będzie prawdą ...
11 lis 14:31
Basia:
patrz wyżej
6 jest podzielne przez 3, a 64+5 nie
Twoje twierdzenie też nie jest prawdziwe
11 lis 14:36
Tomek.Noah: A ja powiem tak napisz cale polecenie i zgaduje ze poleceni brzmialo tak
sprawdz czy n4+5 jest podzielne przez 3 dla n∊N+ i to juz mozna indukcyjnie
11 lis 14:39
Kuba: NIEPODZIELNE, tzn. że 3 nie dzieli n (co dla 6 jest niezupełnie prawdą). Innymi słowy reszta z
dzielenia n przez 3 = 1 lub 2. Basia sprawiasz mi zawód ...
11 lis 14:42
Basia:
Kuba a sorry, źle przeczytałam
Tomek.Noah nie da się dowodzić indukcyjnie, że n4+5 nie dzieli się przez 3, bo to
też nieprawda
dla n=1,2,3 np. n4+5 dzieli się przez 3
czyli Twoje twierdzenie też jest fałszywe
11 lis 14:55