Luki: Znajdź wszystkie liczby dwucyfrowe takie że po wpisaniu liczby 5 miedzy cyfry każdej z
nich otrzymujemy liczbę 11x większa
8 sty 18:34
adm: xy-liczba dwucyfrowa x,y∈C
11*(x*10+y*1)=x*100+5*10+y*1
110x+11y=100x+50+y
10x+10y=50
y=5-x
sprawdzamy kolejno liczby jednocyfrowe (pamiętając że x≠0, bo liczba ma być dwucyfrowa)
x=-4⇒x=9
x=-3⇒x=8
(..)
x=5⇒y=0
Odp: -49,-38,-27,-16,14,23,32,41,50
zgadza się?
8 sty 19:36
8 sty 19:47
adm: nmzc

wcale takie trudne nie było jak pisałeś, a tak z ciekawości jaki to jest poziom?
II LO?
8 sty 20:23
Luki: No dokladnie II LO
9 sty 19:55