Ciągłość funkcji
Asia: Wyznaczyć wartośći parametru a, dla których dane funkcje są ciągłe.
| | 1−cos(ax) | | 3 | |
1) f(x)= |
| dla x≠0 i a+ |
| dla x = 0 |
| | x2 | | 2 | |
| | sinx | |
2) f(x)=e do potegi |
| dla x≠0 i a dla x=0 |
| | IxI | |
| | cosx−1 | |
3)f(x)= a + |
| dla x ≠0 i 0 dla x=0} |
| | xIxI | |
Proszę o jakąs podpowiedz w rozwiązaniu tych przykładów, bo kompletnie nie wiem od czego zacząc

Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna
Basia:
ad.1
funkcja może nie być ciągła jedynie dla x
0=0
| | 1−cosax | |
znajdź limx→0 |
| (możesz z tw.de l'Hospitala) |
| | x2 | |
aby f.była ciągła musi zachodzić warunek
czyli
ad.2
przy x→0
− sinx|x| =
sinx−x = −
sinxx → −1
stąd
przy x→0
− e
sinx|x|→e
−1=
1e
przy x→0
+ sinx|x| =
sinxx → 1
stąd
przy x→0
+ e
sinx|x| = e
sinxx→ e
1 =e
czyli
przy x→0
− f(x)≠ przy x→0
+f(x)
czyli f.nie może być ciągła w x
0=0
ad.3
przy x→0
−
| | cosx−1 | | cosx1 | |
f(x)=a+ |
| = a− |
| |
| | −x2 | | x2 | |
znajdź granicę lewostronną
przy x→0
+
znajdź granicę prawostronną
jeżeli nie są równe f.nie jest ciągła
jeżeli są równe porównaj z f(0)=0