ile mozna utworzyc liczb trzycyfrowych?
jola: Mamy zbiór cyfr 2, 3, 4 ,5, 6, 7. Ile można z nich utworzyć różnych liczb trzycyfrowych? Jakie
jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby mniejszej od 555 jeśli cyfry nie mogą się powtarzać?
11 lis 11:28
sushi_ gg6397228:
ile bedzie liczb zaczynajacych sie na
2... ... (dwiescie ...)
3... .....
4... ......
dla piecset (lepeij je wypisac recznie−−> malo ich jest )
11 lis 17:05
MW: wszystkich na poczatku z 2,3,4 jest 3*5*4=60 a tych z 5 na poczatku jest 1*3*4=12 razem 72
dalej latwo
11 lis 17:10
Tomek.Noah: mi wyszlo ze mozna utowrzyc 20 liczb
11 lis 17:14
Tomek.Noah: ale pewnie zly wzor zastosowalem
11 lis 17:15
Tomek.Noah: sry 120
11 lis 17:19
Marcin Wolanowski: napisz jak liczyłeś Tomku
11 lis 17:27
Tomek.Noah: Szczerze zastosowalem wzor na kombinacje bez powtorzen ale stwierdzilem ze lepiej liczyc
normalnie
wypisalem mozliwosci dla 2 i wyszlo ich 20 jest 6 liczb wiec 6*20 daje nam 120 mozliwosci
zapisu 3 cyfrowej liczby zlozonej z liczb {2,3,4,5,6,7}
11 lis 17:40
Tomek.Noah: a daleczego tak stwierdzilem bo kombinatoryki jeszcze nie mialem
11 lis 17:41
Tomek.Noah: a na drugie pytanie tooo musze sie zastanowic ale latwo stwierdzic ile ich jest a a wiec
4*20+10=90 liczb mniejszych od 555
11 lis 17:43
Tomek.Noah: przepraszam zle

3*20=60+10=70
11 lis 17:44
Tomek.Noah: a wiec strzelam z prawodpodobienstwem
11 lis 17:46