Bryły obrotowe w zadaniach.
klaudia: 1. Pole boczne walca wynosi 30pi a obwód jego przekroju osiowego jest równy 22. oblicz objętość
tego walca.
2. wysokość stożka jest dziewięciokrotnie mniejsza od promienia jego podstawy. oblicz pole
boczne stożka jeżeli objętość =125pi.
3. w kule o promieniu 5 wpisano stożek o promieniu podstawy 4. oblicz objętość oraz pole
całkowite stożka.
11 lis 11:26
think:

ad 1
podaj wzór na pole boczne walca i na jego obwód przekroju osiowego. rysunek dodaję gratis...
11 lis 11:33
klaudia: to zadanie zrobiłam w następujący sposób:
30pi = 2(pi)rh
30=2rh
15=rh
22=4r+2h
22−4r=2h
11−2r=h
15=r(11−2r)
15=11r*2r2
0=2r2−11r+15
Δ=121−120
Δ=1
√Δ=1
r1=11−1/4
r1=5/2
r2=11+1/4
r2=3
h1=11−2*5/2
h1=11−5
h1=6
h2=11−2*3
h2=5
po podstawieniu do wzoru wyszło:
V1=37,5pi
V2=45pi
Dobrze jest zrobione?
11 lis 14:59