Wyznacz dziedzinę (naturalną) funkcji.
zbyszek:
a) y=
√log x2−log 2x
b) y=lg[cos(lgx)]
p.s. Przepraszam za te kreski przy podstawach logarytmu w zadaniu a , nie umiałem sensowniej
zaznaczyć podstawy logarytmu .

. Pozdrawiam
11 lis 10:50
Ania. : czyli podstawa to po prostu x i 2, tak?
11 lis 11:01
zbyszek: Tak jest

.
11 lis 12:20
think: dziedzina to a pierwszym przypadku wartość pod pierwiastkiem musi być nieujemna czyli musisz
rozwiązać taką nierówność:
logx2 − log2x ≥ 0
11 lis 12:27
zbyszek: Właśnie tu rodzi się problem . Jak rozwiązać taką nierówność? Jakiej metody użyć ? Skorzystać z
pewnych właściwości logarytmu czy jest jakiś inny sposób?
11 lis 12:30
think: ano skorzystaj zamień np logx2 na log o podstawie 2 a potem zrób podstawienie za log2x = t
11 lis 12:32
nikka: x jest w podstawie logarytmu − a nie należałoby rozważyć dwóch przypadków?
11 lis 12:34
think: nikka niekoniecznie
log
2x = t
| 1 − t2 | |
| ≥ 0 ⇔ (t + 1)*t*(t − 1) ≥ 0 ⇔ t∊ (−∞,−1> ∪ (1, 2> |
| t | |
a log
2x ∊ (−
∞,−1> ∪ (1, 2> dla x∊ .... i tutaj wyjdą te dwie możliwości z iksem z przedziału
(0,1) i (1,
∞)
11 lis 12:42
nikka: a skąd się wzięła 2 przy t∊... ?
11 lis 12:50
nikka: pierwiastki to t= −1, t=0, t=1 ...
11 lis 12:51
think: ajjj źle przepisałam ten drugi nawias to (0,1>
11 lis 12:52
Basia:
ejże think
dla t<−1
t+1<0 i t<0 i t−1<0 ⇒ (t+1)*t*(t−1)<0
popraw może sama, bo muszę skoczyć do sklepu
11 lis 12:54
nikka: poza tym
| 1−t2 | |
| ≥0 ⇔(1−t)(1+t)t ≥ 0  a jeśli Twój zapis to powinien być znak ≤ |
| t | |
11 lis 12:56
zbyszek: Hej Think dzięki za pomoc

. Mam jeszcze jedno pytanie , mam odpowiedzi do tego zadania i tam
jest napisane następująco "x∊((0;0,5)∪(1;2>". O ile jeszcze 0 jestem w stanie pojąć , to skąd
się wzięło 0.5 już nie wiem . Macie jakiś pomysł?
11 lis 12:57
think: ahhh zgroza przedziały są dobre, ale rozpiska:
| 1 − t2 | |
| ≥ 0 ⇒ (1 + t)*t*(1 − t) ≥ 0 to powinno być poprawione na kartce oczywiście tak |
| t | |
mam, nie ma jak siła przyzwyczajenia
11 lis 12:58
think: jasne
powiedz mi kiedy log
2x da Ci wynik w postaci −
∞ 
skorzystaj z def logarytmu log
ab = c ⇔ a
c = b
czyli 2
−∞ → ...
11 lis 13:00
zbyszek: Z definicji 2−∞→x czyli x będzie dążyło do 0 ? Oto chodzi ? Trochę ciemny z tego jestem...
11 lis 13:06
Basia:
think skąd Ci się wziął przedział (1,2> ?
t∊(−∞,−1>∪(0,1>
1.
x>0 i x≠1 bo jest podstawą logarytmu
2.
t≤−1
log2x≤−1=log212
x≤12
3.
0<log2x≤1
log21<log2x≤log22
x∊(1,2>
1 i (2 lub 3) ⇔ (1 i 2) lub (1 i 3) ⇔
(x>0 i x≠1 i x≤12) lub (x>0 i x≠1 i x∊(1`,2>) ⇔
x∊(0,12>∪(1,2>
i to jest zgodne z odpowiedzią
11 lis 13:14
zbyszek: A już wszystko łapię coś zaskoczyło

. Te 0.5 to z podstawienia do wzoru t≥−1.

. Teraz męcze
przykład b.

. Dzięki wszystkim za pomoc .
11 lis 13:14
think: Basiu poprawiałam już bo mi na to zwróciła uwagę nikka, zamiast (0,1> napisałam przedział z
odpowiedzi
11 lis 13:18
Basia:
Uwaga formalna:
| | 1−t2 | |
warunki: |
| ≥0 i (1−t2)*t≥0 nie są równoważne |
| | t | |
równoważne są warunki:
| 1−t2 | |
| ≥0 i [ (1−t2)*t≥0 i t≠0 ] |
| t | |
w pracy maturalnej już bym się do tego przyczepiła
11 lis 13:26
zbyszek: Hej a macie jakiś pomysł do przykładu b ?
11 lis 14:05
Basia:
co u Ciebie oznacza lg ? log10 czy loge=ln ?
11 lis 14:26
Basia:
y=lg[cos(lgx)]
cos(lgx)>0 ⇔ lgx∊(−π2+2kπ;π2+2kπ) ⇔
−π2+2kπ<lgx<π2+2kπ ⇔
e−π2+2kπ<x<eπ2+2kπ
(jeżeli lg oznacza logarytm naturalny)
11 lis 14:34
zbyszek: lg oznacza u mnie logarytm dziesiętny. Dziękuje Basiu , analogicznie do twojego rozwiązania
dla logarytmu naturalnego postaram się zrobić swój przykład.
11 lis 15:17