altaeir: Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian
P(x),jeśli:
a)W(x) = x4 - 2x3 +ax2 - 3x + b, P(x) = x2 - 3x + 3
8 sty 18:02
Basia:
musisz to po prostu dzielić
wynik: x2 +x +a
reszta: 3(a-2)x + b -3a
no i ta reszta musi =0
a-2=0 i b-3a=0
a=2 i b-6=0
a=2 i b=6
o ile nie pomyliłam się w rachunkach; sprawdź
8 sty 18:28
altaeir: coś mi źle wychodzi,napisze ci jak robię i ty powiesz mi co żle napisałem bo nie moge
znaleść błędu:
x4 - 2x3 + ax2 - 3x + b : x2 - 3x +3 =x2
-x4 +3x3 - 3x2
x3 - 3x2 + ax2 - 3x + b +x
-x3 + 3x2 - 3x
-6x + ax2 + b
jeśli podzielę to przez a to +a
-ax2 + 3xa - 3a
i źle coś wychodzi
8 sty 18:52