karmnik: Jeżeli mógłby ktoś mi pomóc z taką granicą:
(n3+5n-1)2007
an=----------------------------
(n+1)7002
8 sty 17:55
Basia:
dzielisz licznik i mianownik przez n7002
w liczniku "do nawiasu "wejdzie" (n7002)1/2007 = n7002/2007
7002/2007 >3 czyli licznik → 0 a mianownik → 1
całość → 0
8 sty 18:00
karmnik: Basiu, a możesz mi rozpisać licznik?
8 sty 18:06
Basia:
mogę ale po co ? tu przecież nie chodzi o to żeby liczyć te koszmarne ułamki
7002 / 2007 = 3+ 979/2007 = 3+α gdzie α>0
L = (n3 / n3+α + 5n / n3+α -1 / n3+α)2007 =
( 1/nα + 5 / n2+α - 1/n3+α)2007
no i teraz widać, że wszystkie ułamki licznika → 0
czyli cały licznik → 0
8 sty 18:15
karmnik: Dziękuję bardzo!
8 sty 18:18
Eta: Witam Karmnik!
jak juz bardzo chcesz rozpisania to :
n
7002 5*n
2007 1
------------- + --------------- - -----------
n
7002 n7002 n{7002
a
n = ---------------------------------------------------------
n
7002 1
------------ + -------------
n
7002 n
7002
już chyba widzisz po skróceniu pierwszyc ułamków w liczniku i w
mianowniku ,że granica licznika 1 i mianownika też 1
więc
lim L/M = 1

pasuje!
n→∞
8 sty 18:25