PILNE!
JA:)): trzy liczby które tworzą ciąg arytmetyczny dają w sumie 39. Jesli od peirwszej odejmiemy 3 a od
drugiej 5 to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
9 lis 23:20
sushi_ gg6397228:
zapisz te zaleznosci
9 lis 23:21
JA:)): Nie mam pojecia jak to zrobić...
9 lis 23:22
sushi_ gg6397228:
jak jest zaleznosc miedzy wyraza ciagu arytmetycznego ( trzema kolejnymi)
9 lis 23:26
sushi_ gg6397228:
| a+c | |
| ==b czyli a+c= 2b i a+b+c= 39 ===> b=... |
| 2 | |
wiec masz jzu dane "b=...
ciag geometryczny
(
b−5)
2=(a−3)*c
a+c=2
b
ukladzik rownan
9 lis 23:29
Eta:
Sprawdź czy dobrze napisałaś treść tego zadania?
powinno być" jezeli od pierwszej i od trzeciej odejmiemy 3 a od drugiej 5
9 lis 23:32
JA:)): faktycznie popełniłam błąd. trzy liczby które tworzą ciąg arytmetyczny dają w sumie 39. Jesli
od peirwszej i od 3 odejmiemy 3 a od drugiej 5 to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny.
Wyznacz te liczby.
W necie jest roziwązanie,a le nei do końca. Prosze od poczatku do końca, bo ejstem
lewa...BŁAGAM
9 lis 23:48
sushi_ gg6397228:
to najpierw policzyc "b" z tego co rozpisalem w pierwszej linijce
9 lis 23:52
JA:)): chyba nie tak...
9 lis 23:57
sushi_ gg6397228:
tak, w arytmetycznym nie na na razie znaczenia, potem sie zmienia warunki dla geometrycznego
9 lis 23:58
sushi_ gg6397228:
nie mam zamiaru dłużej czekac, az policzyc te "b"
10 lis 00:13
JA:)): nie wiem jak to zrobić
10 lis 00:38
sushi_ gg6397228: c. arytmetyczny
| a+c | |
| =b czyli a+c= 2b i a+c+b= 39 ( podano w zadaniu) ===> b=... |
| 2 | |
10 lis 00:41
sushi_ gg6397228:
z życiem, bo ide spac i nie bedziesz miec zadania rozwiazanego ( juz straciłem 1,5 godziny)
10 lis 00:51