pc graniastosłupa
Oliwka: wysokość graniastosłupa prostego jest rowna11cm, a jego podstawa jest trójkąt równoramienny o
jednym z kątów 120o i ramionach długości 14cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
graniastosłupa
9 lis 23:07
sushi_ gg6397228:
rysunek podstawy zrobiony
9 lis 23:22
Oliwka: tak i właśnie rozwiązałam tylko nie wiem czy poprawnie
2x=14
√3 i jest to juz cala dlugosc trzeciej krawedzi podstawy
a potem to juz pb=3*11*14
√3
pb=462
√3
9 lis 23:28
Oliwka: pomylka to bedzie pb=2*14*11+11*14√3
pb=308+154√3
9 lis 23:32
sushi_ gg6397228:
trzeci bok dobrze policzony
pole boczne : 14*11 + 14*11 + 14√3 * 11 =...
9 lis 23:33
sushi_ gg6397228:
pb= 308 + 154√3 [cm2]
9 lis 23:34
Oliwka: pb=154(2+√3)
9 lis 23:34
sushi_ gg6397228: tylko nie zapomnij o jednostkach cm2 na koncu
9 lis 23:36
Oliwka: dzieki
9 lis 23:55