lb
KM: Jak obliczyć taką
granicę?
| | 1*2+2*3+...+n*(n+1) | |
limn→∞ |
|
|
| | 2(n+1)3 | |
Nie wiem co z tym licznikiem zrobić, bo chyba nic się tu nie poredukuje...
9 lis 22:37
Jack:
zauważ, że masz:
1*2 + 2*3 = 8*12
3*4 + 4*5 = 8*22
5*6 + 6*7 = 8*32
7*8 + 8*9 = 8*42
9*10+10*11=8*52
...
....
(k−1)*k+k*(k+1)=8*(k2)2
9 lis 22:59
KM: Ja bym tego nie zauważyła ... Dzięki
9 lis 23:05
Jack:
ja też tego nie widziałem, dopóki nie pokombinowałem...
9 lis 23:05
KM: Muszę tak zacząć kombinować, bo wyjadą z takim czymś na kolokwium i będzie masakra.
9 lis 23:10
KM: A niełatwo się na takie sposoby wpada
9 lis 23:10
Jack:
niełatwo, niełatwo ale przy odrobinie szczęścia...
9 lis 23:12
Basia:
Przykro mi Jack, ale nie mogę się zgodzić.
1*2+2*3+....+n*(n−1)=
1*(1+1)+2*(2+1)+....+n(n+1)=
1
2+1+2
2+2+....+n
2+n =
(1
2+2
2+....+n
2)+(1+2+...+n)=
stąd
| n(n+1)(2n+1)+3n(n+1) | |
| = |
| 6(n+1)3 | |
| n(n+1)(2n+1+3n) | | n(n+1)(5n+1) | | 1 | |
| = |
| → |
| |
| (n+1)3 | | (n+1)3 | | 3 | |
(to już łatwo pokazać)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeżeli nie pamiętamy (a najczęściej tak jest) wzoru na sumę 1
2+2
2+...+n
2
łatwo zauważyć, że
∑
k=0,,,n (
kk+1)
2*
1k+1 =
sumie pól dolnych na odcinku [0,1] z funkcji y=x
2 przy podziale odcinka [0,1] na n+1 równych,
co jest tak samo uprawnione jak podział na n odcinków (definicja całki oznaczonej Riemana)
stąd wynika, że
∑
k=0,,,n (
kk+1)
2*
1k+1 → całki dolnej na [0,1] z fdunkcji y=x
2 =
| | x3 | | 1 | |
∫01 x2 dx = |
| |01= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| 1+2+...+n | | n(n+1) | |
| = |
| oczywiście → 0 |
| (n+1)3 | | 2(n+1)3 | |
10 lis 10:16
Basia: P.S.
w liczniku występują:
sumy
k(k+1)+(k+1)(k+2) dla k=1,...,n−1
lub sumy (k−1)*k+k(k+1) dla k=2,....,n
wtedy bez kombinowania widać, że
(k−1)*k+k(k+1) =k2−k+k2+k=2k2
ale to nic nie daje, po tym przekształceniu
licznik = 2*22+2*42+...+2*n2 dla n parzystych
licznik = 2*22+2*42+...+2*(n−1)2+n(n+1) dla n nieparzystych
i nadal nie wiadomo do czego to dąży
w tym tkwi błąd
10 lis 10:33
AS: Włączam się
S = 1*2 + 2*3 + ... + n*(n+1)
Stosując przekształcenie n*(n + 1) = n
2 + n mamy
1*2 = 1
2 + 1
2*3 = 2
2 + 2
3*4 = 3
2 + 3 itd
S = (1
2 + 1) + (2
2 + 2) + .. + (n
2 + n) =
(1
2 + 2
2 + 3
2 + ... + n
2) + (1 + 2 +3 + ... + n) =
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) + |
| *n*(n + 1) = |
| *n*(n + 1)*(n + 2) |
| 6 | | 2 | | 3 | |
Szukana granica
| | 1/3*n*(n + 1)*(n +2) | | 1 | |
g = lim n→∞ |
| = |
| |
| | 2*(n + 1)3 | | 6 | |
10 lis 12:06
Jack:
Ok, faktycznie dodawanie parami było ryzykowne... Dzięki za zwrócenie uwagi i poprawę!
10 lis 13:01
Basia: 0czywiście
Asie.
Ja liczę bez 2 z mianownika, bo to oczywiste, że
| 1*2+2*3+...+n(n+1 | |
| = |
| 2(n+1)3 | |
| 1 | | 1*2+2*3+...+n(n+1 | | 1 | | 1*2+2*3+...+n(n+1 | |
| * |
| → |
| *lim |
| = |
| 2 | | (n+1)3 | | 2 | | (n+1)3 | |
10 lis 14:08
Basia:
P.S. Mam tam zresztą ( w tym pierwszym) błąd w rachunkach i zgubiłam 6 z mianownika, ale to już
łatwo poprawić
10 lis 14:14