Najmniejsza/Największa wartość funkcji kwadratowej.
Ktos: Pytanie, co do najmniejszej/największej wartości funkcji kwadratowej.
Witam! Mam pytanie, otóż załóżmy, że mamy obliczyć najmniejszą wartość funkcji kwadratowej:
x
2−5x+6 Tutaj jednej rzeczy nie rozumiem, kiedy stosujemy wzór na współrzędną x
w a kiedy na
y
w ? Autor tej strony zrobił kiedyś podobne zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2530.html
oraz
https://matematykaszkolna.pl/strona/760.html
I w jednym temacie zastosował wzór na x
w, a w drugim na y
w Mógłby ktoś wytłumaczyć, kiedy
jaki stosujemy ? Z góry dzięki

Pozdrawiam.
9 lis 22:31
ak1: Przykłady trochę niefortunne.
Jeżeli masz podaną funkcję to patrzysz na ax2
jeżeli a jest dodatnie to funkcja ma minimum (ramiona w górę)
jeżeli a jest ujemne to mamy maksimum (ramiona w dół)
Zawsze liczymy wsp. Yw
9 lis 22:38
Ktos: W takim razie dlaczego autor w jednym przykładzie liczył xw ? Również w większości przykładów,
z jakimi się spotkałem liczy się xw...
Pozdrawiam.
9 lis 23:01
Jack:
xw i yw to współrzędne wierzchołka. Jesli masz podane w zadaniu, żeby podać wartość
(albo wnioskujesz że trzeba to zrobić) liczysz yw, gdy pytają o argument to liczysz xw.
9 lis 23:09
anmario:
Podejrzewam, że kolega Ktoś nadal nie kuma o co kamon, prawda Ktoś?
Zwyczajnie stary masz jeszcze problem z odróżnianiem wartości funkcji od argumentu dla jakiego
funkcja tą wartość przybiera. Dla przykładu weźmy zwyczajną funkcję liniową, powiedzmy y=2x.
Dla argumentu x=4 (warto dodać, że wartości x nazwano argumentami) funkcja przybiera wartość
8, no bo y=2x a przecież 2*4 to 8.
Teraz zauważ, że w zależności od treści zadania każą szukać albo argumentu, (czyli wartości x)
dla jakiego funkcja przybiera jakąś wartość (na przykład najmniejszą, albo 8 jak w naszym
przykładzie itd) albo wartości funkcji dla jakiegoś argumentu (na przykład dla jakiego
argumentu funkcja ma największa wartość albo dla jakiego argumentu funkcja osiąga − tak jak w
naszym przypadku − wartość 8)
Zatem, jeżeli, jak w przytoczonym przez Ciebie przykładzie trzeba obliczyć największą wartość
funkcji szukamy wartości y, no bo zbiór wszystkich jest właśnie zbiorem wartości funkcji.
Jeżeli jednak dyspozycją zadania byłoby, powiedzmy, odnalezienie miejsca, w którym funkcja
osiąga najmniejszą wartość to szukamy tego miejsca − wartości x dla której wartość tej funkcji
jest najmniejsza.
Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem, polecam jednak przypomnienie sobie absolutnie podstawowych
pojęć dotyczących funkcji, najlepiej (bez urazy) cofnij się do przykładów z gimnazjum.
Pozdrawiam
10 lis 00:29