prosze o pomoc
tomek: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi równa sie 48 cm a PC
=90 Oblicz długość krawędzi
9 lis 22:06
Eta:
a −− dł. krawędzi podstawy, h−−− dł. wysokości a, h >0
z treści zadania:
8a+4h= 48 => 2a+h= 12 => h= 12−2a , dla a€( 0,6)
i
Pc= 2a2 +4ah => a2+2ah= 45
rozwiąż układ równań
h= 12−2a
a2+2ah= 45
dokończ .........
odp: a=5 cm i h=2cm lub a= 3 cm i h=6 cm
9 lis 22:18
tomek: podstawiając nieche mi wyjść odpowiedni wynik
9 lis 22:26
tomek: a2+2a(12−2a)=45
a2+24a−4a2=45 i wychodza mi jakies nie ziemskie wyniki
9 lis 22:32
Eta:
dokończ:
−3a2 +24a−45=0 / : (−3)
a2 −8a +15=0 Δ= 64−60=4
a1=...... a2=........
9 lis 22:35
Eta:
No i jak? .......... masz już teraz "ziemskie" wyniki ?
9 lis 22:37
tomek: a1= 3 a2 =5 kurde chyba tak ? dzieki za pomoc eta coś jednak dzis troche zamulam
9 lis 22:42