lb
KM: Jeszcze jedno. Czemu
ten ciąg jest zbieżny?
a
n=8
1n w wykładniku
1n
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Jak podstawiam liczby ujemne, to wychodzi |
| , |
| , |
| , |
| , ...
|
| | 8 | | √8 | | 3√8 | | 4√8 | |
A jak dodatnie, to 8,
√8,
3√8,
4√8...
| | 1 | |
Czyli mają dwie różne granice, bo tamten dąży do |
| , a ten drugi do 8, no to jest |
| | 8 | |
rozbieżny...
Chyba że źle myśle.
9 lis 21:50
Amaz:
1n dąży do zera, 80 = 1
9 lis 21:52
KM: To limn→∞ 81n=1 ?
9 lis 21:53
Amaz:
yeah
9 lis 21:55
KM: No ale na przykład 8n jest rozbieżny, czyli dlatego, że 8n dąży do nieskończoności?
9 lis 21:58
Amaz:
Można sobie wyobrazic jak wygląda "enty" wyraz, to jest nic innego jak:
| 1 | |
| , gdzie n√8 dąży do 1 |
| n√8 | |
9 lis 21:58
Amaz:
namieszalem sobie, jeszcze raz, nie patrz na to co przed chwila napisalem

8
1/n =
n√8 i to dąży do "jedynki" KONIEC

weż sobie kalkulator i popierwiastkuj sobie
tysiąc razy, to zobaczysz jak to wygląda
9 lis 22:00
KM: Ok, wiem ocb, dzięki ci
Amaz
9 lis 22:02