kto mi pomoże to rozwiązać?
Michal: √(4−3√2)²
9 lis 21:30
nikka: o ile dobrze odczytuję zapis to:
√(4−3√2)2 = |4 − 3√2| = − (4−3√2) = −4 + 3√2
9 lis 21:39
Michal: dzięki nikka tylko chciałbym to zrozumieć ^^. gdzie mogę poszukać wyjaśnienia?
9 lis 21:48
Amaz:
a jak myslisz, dlaczego |1−√2| = √2−1? to jest ta sama zasada, tylko łatwiejszy przykład
9 lis 21:50
nikka: √a2 = |a| (wartość bezwzględna z liczby a)
|a| = a dla a≥0
= −a dla a<0
4−3√2 ≈ 4−3*1,4 < 0 czyli |4−3√2| = − (4−3√2)
9 lis 21:51
Michal: √(4−2√2)² a to zadanie ,może na tych dwóch przykładach zrozumiem
9 lis 22:03
Amaz:
moze zanim zaczniemy to robic, zastanow się co jest większe 4 czy 2√2?
9 lis 22:04
Michal: 4
9 lis 22:11
Amaz:
ok, √(4−2√2)2 = |4−2√2| = ... ?
9 lis 22:13
nikka: Tę własność musisz zapamiętać √a2 = |a|
Wartość bezwzględna z liczby a jest równa a dla a≥0 i −a dla a<0.
To def. wartości bezwzględnej.
√(4−2√2)2 = |4−2√2| = zastanów się teraz czy wartość wyrażenia w module będzie liczbą
dodatnią czy ujemną ...
9 lis 22:17
Michal: dodatnią
9 lis 22:22
nikka: właśnie, czyli zgodnie z def. opuszczasz po prostu moduł
9 lis 22:25
Michal: a jeżeli wartość w module byłaby wartością ujemną to wtedy zmieniam znaki w module,tak
9 lis 22:28
nikka: jeżeli będzie ujemną to wtedy opuszczając moduł dodajesz minus przed wyrażeniem, albo od razu
zmieniasz znaki
9 lis 22:30
Michal: czyli √(3−2√2)² =↓3−2√2! = −(3−2√2) =2√2 +3 ,czy teraz dobrze
9 lis 22:33
nikka: 3− 2√2 ≈ 3 − 2*1,4 ≈ 3 − 2,8 >0
9 lis 22:38
Michal: czyli żle zrobiłem powinno zostać 3−2√2
9 lis 22:42
nikka: tak
9 lis 22:43
Michal: wielkie dzięki , czy mogę znowu kiedyś napisać jak będę miał problemy z matmą ,często jesteś
na tej stronie
9 lis 22:45
nikka: bywam często, jeśli tylko będę potrafiła to spoko

aczkolwiek pamiętaj, że są tu też inne
osoby (bieglejsze), które w razie czego pomogą
9 lis 22:51
Michal: naprawdę wielkie dzięki,możliwe że do jutra

dobranoc
9 lis 22:55