Magda: znajdz pkt stały funkcji:
a) f(x)= x2-4x
b)f(x)={ 1: x nalezy do W
0: x nie nalezy do W
c) f(x)= [x]
8 sty 17:28
Mickej: dzięki tobie wiem co to jest punkt stały funkcji musiałem poszukać

jeśli nie wiesz to
jest to taki punkt dla którego f(x)=x
czyli np f(5)=5
stad dla przykładu a)
x=x
2-4x
x
2-5x=0
x(x-5)=0
z tego wynika ze funkcja ma punkt stały dla x=0 i x=5
co do podpunktu b nie rozumiem zapisu a jeśli w ostatnim jest wartość bezwzględna to
punkt stały dla każdego x≥0
8 sty 17:50
Basia:
a wiesz co to jest punkt stały ?
to taki argument, dla którego f(x)=x
czyli
a)
x2-4x = x
x2 - 5x =0
x(x-5)=0
x=0 lub x=5 dwa punkty stałe
b)
f(1)=1 bo 1∈W i to jest jedyny punkt stały
c) czy to jest wartość bezwzględna czy entier ?
entier(x) = [x] = k∈C gdzie k największa liczba całkowita taka, że k≤x
dla entier punktem stałym jest każda liczba całkowita
dla wartości bezwzględnej każda liczba rzeczywista x≥0
8 sty 17:51