Pc graniastosłupa
Oliwka: Podstawa graniastosłupa prostego jest romb o kacie ostrym 30
o i boku długości 12cm. Oblicz
pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, jeśli jego wysokość jest równa 8cm. POMOCY
9 lis 20:56
sushi_ gg6397228:
nie umiesz policzyc pola rombu czy pola kwadratu
9 lis 21:04
Oliwka: pola rombu:(
9 lis 21:05
sushi_ gg6397228:
a pole trojkata umiesz policzyc majac dwa sasiednie boki i kat miedzy nimi
9 lis 21:07
Oliwka: jeżeli jest prostokątny to tak, w innym przypadku jest ciężko
9 lis 21:09
sushi_ gg6397228:
a tablice maturlane masz pod reka

tam jest taki wzor na trojkat
9 lis 21:11
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
Pole trojkata= |
| * a* b* sin γ |
| | 2 | |
pole rombu= 2* pole trojkata
9 lis 21:12
Oliwka: | | 1 | | √3 | |
czyli to bedzie |
| *122 * |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 lis 21:16
Oliwka: | 1 | | 1 | |
| *122* |
| chyba jednak to będzie dobrze  |
| 2 | | 2 | |
9 lis 21:29
sushi_ gg6397228: to ile to wyjdzie jak sie przemnozy
9 lis 21:41
Oliwka: =36
pp=36*2=72
pc=2*72+4pb pb=12*8=96
pc=144+384
pc=528cm
2
Mam nadzieje, że nic nie pomieszałam

?
9 lis 21:48
sushi_ gg6397228:
tez mi sie wydaje
pole trojkata= 12*3= 36
pole podstawy 72
pola podstaw 72+72=144
pole prostokata 8*12=96
pole boczne 96*4= 384
wiec jest OK
9 lis 21:54
Oliwka: Dziękuje Ci bardzo

sama nie dałabym rady
9 lis 21:56