napisz równania stycznych
mirek: napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A jeśli:
o: x2+y2+10x−6y+30=0 ; A(−7,9)
zrobiłem tylko tyle:
o: (x+5)2−25+(y−3)2−9+30=0
o: (x+5)2+(y−3)2=4
9 lis 20:44
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor na styczna do okregu
9 lis 20:52
mirek: nam nauczyciel podał, że jak jest równanie prostej to podstawiamy je pod y w równaniu okregu.
np. o: (x−1)2+(y−2)2=4 l:y=2x
to wtedy: (x−1)2+(2x−2)2=4
9 lis 20:58
sushi_ gg6397228:
pytam sie jaki jest wzor, a nie co pod co podstawiamy
9 lis 20:59
sushi_ gg6397228:
wzor na styczna (x−a)(x0−a) + (y−b)(y0−b)=r2
(a,b) − srodek okregu
P=(x0, y0) −− punkt stycznosci
9 lis 21:40