Wyrażenia wymierne
Arek115: Ludzie nie rozumie tego przykładu
| | 3 | | 3 | |
Założenie jest takie że x musi być rózne od |
| i − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
W mianowniku wyliczyłem delte która była = 0 czyli x0 = 4(x − |
| )2 |
| | 2 | |
Po pomnożeniu licznika i mianownika przez mianownik zostaje
| | 3 | | 3 | |
4(x − |
| )2 = 0 wyliczam x który równa się |
| a w założeniach było że x tyle nie |
| | 2 | | 2 | |
może się równać, równanie sprzeczne a w odpowiedziach x{3}{2} jest wynikiem. O co chodzi? Może
jakieś błędy w rachunkach porobiłem pomożecie?
9 lis 20:40
ostr: 4x
2−12x+9 = 0
Rozwiąż to
9 lis 20:41
ostr: Nie musisz nic mnożyć.
9 lis 20:42
think: | | 3 | |
ponieważ licznik i mianownik możesz uprości przez x − |
| |
| | 2 | |
| | 3 − x | |
w zasadzie każdy ułamek można pomnożyć przez 1 czyli liczby postaci |
| itd w |
| | 3 − x | |
sztuczny sposób zawężając dziedzinę, dlatego najpierw doprowadzasz ułamek do nieskracalnej
postaci i dopiero wtedy wyznaczasz dziedzinę.
9 lis 20:44
Arek115: To może napisze jak to rozwiązywałem
| |
| = 0 | * (2x − 3)(2x +3) |
| (2x − 3)(2x +3) | |
Nie pasuje do dziedziny, sprzeczne więc czemu zalicza się do odpowiedzi?
9 lis 21:07
Arek115: bo przeciez dziedzine sie ustala na poczatku jak byś robił to równanie bez żadnego skracania to
w mianowniku by było 0
9 lis 21:22
Arek115: teraz czytam w podreczniku że zanim przystąpi się do rozwiązywania nalezu ustalić dla jakich
liczb mianownik jest rózny od 0
9 lis 21:28
Arek115: wiem że on ogarnia bo nie raz rozwiązywał trudne zadania ale dla mnie to jest nielogczne troche
l
9 lis 21:55
Arek115: przecież nie można dzielić przez 0 po to się wyklucza te liczby
9 lis 21:55
voltage: Nie wiem jak to wytłumacyć, może za chwilę coś mnie oświeci i będę w stanie

P.S. think jest kobietą
9 lis 21:59
Arek115: jak mnie nie przekonacie to jutro nauczyciela się spytam i moze zwrócę wam honor
9 lis 22:02
voltage: Czyli jednak nie pytałeś nauczyciela?
9 lis 22:02
nikka: a ja bym się skłaniała ku błędnej odpowiedzi do tego przykładu w książce
9 lis 22:02
voltage: Może specjalnie tak zrobił, żebyś sam do tego doszedł i zapamiętał do końca życia
9 lis 22:08
Arek115: a może zrobił mi nazłość i chce żebym żył w będzie
9 lis 22:09
Arek115: błędzie*
9 lis 22:09
nikka: na pocieszenie Arku mnie uczono tak samo jak Ciebie
9 lis 22:10
voltage: Myślę że nie, dzięki takiej dyskusji na ten temat wierz mi, że raczej się już nie pomylisz w
ten sposób
9 lis 22:10
Arek115: Nie wiem czy think ma racje dlatego jutro się zapytam nauczyciela i dam wam znać
9 lis 22:14
think: Arek to nie kwestia kto jest za mną, bo jeśli się mylę to przecież przyda się abyś mnie
oświecił abym dalej nie szerzyła moich błędnych poglądów

ale a nuż zajrzy tu
Eta albo
Bogdan oni dysponują odpowiednią wiedzą z tego zakresu aby rozstrzygnąć najmniejsze
wątpliwości.
9 lis 22:14
voltage: OK to do jutra
9 lis 22:14
think: dobra wyszperałam książkę z liceum

i przyjdzie mi uderzyć się w piersi

upierałam się jak zwykle a nie miałam racji

Ano Arek robi się jak pisałeś, mianownik nie może być 0 i dopiero później można skracać...
9 lis 22:21
Arek115: 
czyli nauczyciel jednak mnie nie okłamywał

ale i tak się zapytam
9 lis 22:22
think: lepiej mieć pewność
9 lis 22:24
sushi_ gg6397228:
najpierw dziedzina z mianownika, a potem skracanie

choc tutaj wystaczy policzyc miejsca zerowe z licznika i zobaczyc czy nie zostaly wyrzucone
wczesniej z dziedziny
9 lis 22:26
think: Arek zresztą wiesz jak jest, można robić trudne zadania a przejechać się na łatwym

teraz to
nie tylko Ty zapamiętasz, bo ja na pewno
9 lis 22:36