snopowiązałka: Jak to zostało przekształcone

1 + 2 +3 +... +(n-1) [(1+(n-1))(n-1)]/2
-----------------------------= ----------------------
n n
Jakby coś to licznik ułamka po równa się wygląda tak:
(1+(n-1))(n-1)
-------------------------
2
8 sty 17:16
Basia:
1+2 + ....+(n-1) to Sn-1 ciągu arytmetycznego a1=1 i r=1
Sn = (a1+an)*n/2
Sn-1=(a1+an-1)(n-1)/2 = (1+n-1)(n-1)/2
i to jest to co tam masz w liczniku po prawej
oczywiście to się da jeszcze prościej zapisać bo to jest n(n-1)/2
8 sty 17:45
Mickej: co to znaczy snopowiązałka


Wiążesz snopki

?
8 sty 17:52
snopowiązałka: Aha dziękuję Basiu.
Tak, jestem maszyną do wiązania snopków.
8 sty 17:53
Mickej: ciekawe
8 sty 17:55