styczna
jabłko: Dany jest okrąg o rownaniu x
2+y
2+8x−2y=8 i prosta o rownaniu y=3/4 x +m. Wyznacz zbiór
wszystkich liczb m , dla których prosta jest styczna do okręgu.
Z tego wynika że r= 5 a środek okregu jest w punkcie (−4,1) Ale co dalej
9 lis 20:24
ostr: (x+4)2 + (y−1)2 = 25
Do tego równania okręgu podstaw y = 3/4 x + m.
Dojdziesz do równania kwadratowego, następnie musisz tak ustalic ten parametr m aby Δ=0 (prosta
jest styczna).
9 lis 20:32
jabłko: rozumiem dzięki. tylko jak to wziąć do kwadratu y−1 już z podstawionym y ?
9 lis 20:40
ostr: | | 3 | |
( |
| x + m − 1)2 wzory skróconego mnożenia. |
| | 4 | |
9 lis 20:43
sushi_ gg6397228:
albo do wyjsciowego podstawiasz x2 +y2 +8x−2y= 8 pod "y"
9 lis 20:43
jabłko: tak wzory skroconego mnożenia ale 3/4x+m to jest tak jakby nasze a

Sushi dzięki.. to już
lepiej
9 lis 20:48
sushi_ gg6397228:
(34x + m) 2
kolor czerwony===a
kolor zielony===b
9 lis 20:49
jabłko: hahaha lol
9 lis 20:53
jabłko: problem jest jak już sobie rozpisze tzn doprowadzę do stanu :
25/15x2+6,5x +m(m+3/2x−2) = 8 w ogóle to dobrze?
9 lis 20:55