2n | ||
Korzystając z kryterium Cauchy'ego zbadaj zbieżność szeregu. ∑ | ||
n100 |
1 | 1 | 1 | ||||
∑ | jest on zbieżny poniewaz dla n>1 nierówność | ≤ | ||||
n2 | n2 | n(n−1) |
1 | ||
a szereg ∑ | jest zbiezny tj s = 1 wynika to z kryterium porównawczego
| |
n(n−1) |
1 | ||
∑ tg | ten szereg jest rozbieżny dlaczego ![]() | |
n |
π | 1 | 1 | ||||
x€(0, | ) zachodzi nierówność x<tgx a więc tg | > | dla n €N a
| |||
2 | n | n |
1 | ||
∑ | jest rozbieżny wynika to bezposrednio z kryterium porównawczego
| |
n |
2n | n√2n | |||
n√ | = | = | ||
n100 | n√n100 |
2 | 2 | 2 | |||
→ | = | = 2>1 | |||
(n√n)100 | 1100 | 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |