matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Gość:
[(√5)
p
(5)
+
2
]
2
p
(5)
-
4
4 mar 22:47
k@jk@:
[√
5
p
* √
5
4
]
2
p *√
5
-
8 =√
5
2p
2
+8p
*√
5
-
8
ponieważ mamy takie same podstawy to możemy je pominąc w dalszych obliczeniach i porównać same wykładniki a więc :
2p
2
+8p=-8
2p
2
+8p+8=0 liczymy z tego deltę
Δ=64-64=0
p
0
= -8 / 4=-2
6 mar 14:40