logarytmy
coreel: a) log x 7=1/2
b) log 1/2 x =−5
9 lis 19:31
ostr: skorzystaj z definicji logarytmu.
9 lis 19:33
coreel: tzn. jak?
9 lis 19:37
ostr: logx7=12
x12 = 7
9 lis 19:49
ostr: i zapisz dziedzina czyli x>0 i x≠1
9 lis 19:51
coreel: i to wszytsko? czyli
b)
x −5=x? czy jak?
9 lis 19:54
ostr: ciekawe
9 lis 20:00
coreel: no to wymyśle inny przykład
np.
log 1/4 x = −2
czyli x=(1/4)−2
i ile by to wynosiło ? x=16?
9 lis 20:08
ostr: Tak zgadza się
9 lis 20:10
coreel: jaaa cie! czaje to

powoli ale idzie

a w tym co zapisałeś x
1/2 = 7 to nie powinno wyjść
14? skoro x1/2 to połowa to jak pomnożyć przez 2 to wychodzi normalne x czyli 14? taka moja
teoria, ale jestem kiepski z matematyki więc może odpowiesz na to pytanie?
9 lis 20:13
ostr: (x)12 to nie jest połowa tylko √x więc x = 49
9 lis 20:16
coreel: dobra dzieki też o tym pomyślałem żeby zrobić do
2
mam też taki przykład
Oblicz:
log
5 100 − log
5 8 =?
czy to będzie 12,5?
bo z tego co pamiętam to jak był (−) to się dzieliło? czyż nie?
i jeszcze jeden bo się zastanawiam czy dobrze zrobiłem

log
3 2/3 + log
3 1/6
tutaj gorzej to wygląda, ale czy można skrócić 2 z 6? wtedy by ładnie wyszło 1/3*1/3 i czy to
by było 1/3
2?
9 lis 20:24