Prosze o pomoc.
Anna: Dane są liczby:
a= 3−2
√2
b= 4+3
√2
Oblicz:
a − b
a * b
b
2
9 lis 19:29
Anna: Pewnie to zadanie jest banalne , ale nie moge sie przekonać do obliczeń na pierwiastkach
9 lis 19:50
ostr: mało powiedziane.
9 lis 19:52
Anna: Ojej jeśli nie masz ochoty go rozwiązywać to sie nie udzielaj. Nie każdy jest z matmy tak
genialny jak Ty.
9 lis 20:01
Anna: Może chociaż ktos mnie naprowadzi jak się do tego zabrać?
9 lis 20:06
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz dzialanie "a−b"
9 lis 20:15
sushi_ gg6397228:
na gotowca sie nie doczekasz, odrobine własnej inicjatywy
9 lis 20:50
Anna: nie wiem jak mam sie pozbyc tych pierwiastków...
9 lis 20:51
Anna: a/b to wiem ze muszę się pozbyc niewymeirności z mianownika i w 1/a zapewne tez
9 lis 20:52
sushi_ gg6397228:
robimy po kolei, pisz tutaj jak wychodzi "a−b"
9 lis 20:53
Anna: (3−2√2) − (4+3√2)
9 lis 20:57
Anna: i co z tymi pierwiastkami?
9 lis 20:57
sushi_ gg6397228:
najpierw pozbywamy sie nawiasow " minus" przed nawiasem to zmiana znaku na przeciwne w tym
nawiasie
9 lis 20:59
Anna: 3−2√2 −4 − 3√2
9 lis 21:00
ostr:
sushi to jest chyba jakaś prowokacja ...
9 lis 21:01
sushi_ gg6397228:
pomysl sobie ze same liczby to sa "jabka" 3 i "−4" natomiast te z pierwiastkami to sa
"gruszki"
i teraz mamy za zadanie dodac owoce, wiec
mamy (3−4) =...
−2√2 − 3√2=...
9 lis 21:02
Anna: az tak dokładnie nie trzeba
9 lis 21:03
Anna: −1 + 5√2
9 lis 21:04
Anna: nie chyba bedzie − przed 5√2
to tak jakby kumulowac dług
9 lis 21:05
sushi_ gg6397228:
i jeszcze mnie oszukałas
9 lis 21:05
sushi_ gg6397228:
−1−5√2
9 lis 21:06
Anna: czyli −1 − 5√2
9 lis 21:06
sushi_ gg6397228:
to teraz mamy mnozenie "a" * "b" zapisujemy w nawiasach i mnozymy kazdy z kazdym
9 lis 21:06
Anna: (3− 2√2) * (4 + 3√2)
9 lis 21:08
Anna: i poczekaj pomnoże to sobie i napisze zaraz
9 lis 21:08
Anna: hmmm... a − 2√2 * 3√2 to bedzie 6√2 ?
9 lis 21:10
Anna: tzn z minusem z przodu
9 lis 21:10
Anna: wynik mi wyszedł 12 − 5√2 ale nie wie czy dobrze
9 lis 21:12
sushi_ gg6397228:
a√b * c√d= a*c √b*d
9 lis 21:13
sushi_ gg6397228:
chce abys pisala po kolei skladniki, ktore otrzymujesz, bo znowu mnie oszukujesz, a za oszustwo
nalezy sie 10 PRZYSIADÓW
9 lis 21:14
Anna: − 6√4 ?
9 lis 21:14
Anna: 12 + 9√2 − 8√2 − 6√4
9 lis 21:15
Anna: 12 + √2 − 6 * 2
9 lis 21:16
Anna: 12 + √2 − 12
9 lis 21:16
Anna: = √2
9 lis 21:16
Anna: dobrze?
9 lis 21:25
sushi_ gg6397228:
tak
9 lis 21:40
sushi_ gg6397228:
teraz mamy dzielenie
9 lis 21:41
9 lis 21:43
Anna: mam sie pozbyc niewymiernosci z mianownika/?
czyli mnoze licznik i mianownik przez 4 − 3√2
9 lis 21:45
Anna: | 3 − 2√2 | | 4 − 3√2 | |
| * |
| |
| 4+3√2 | | 4 − 3√2 | |
9 lis 21:49
Anna: | 12 − 4√2 +12 + 6√4 | |
| |
| 16 − 9√4 | |
9 lis 21:51
9 lis 21:52
Anna: i co dalej?
moge jakos krocic pierwiastki i te liczby przy nich czy nie?
9 lis 21:53
Anna: wiem przeciez pierwiastek z 4 to 2 hehe
9 lis 21:54
sushi_ gg6397228:
√4 to ile sie rowna

?
9 lis 21:55
Anna: | | 19 − √2 | |
nie chce mi sie pisac po kolei ale wyszło mi |
| |
| | −5 | |
dobrze?
9 lis 21:56
Anna: no 2
9 lis 21:57
sushi_ gg6397228: nieee
liczymy po kolei kazdy z kazdym, znowu mnie przycielas
9 lis 21:59
Anna: to ja nie wiem gdzie jest błąd, do tej pory co rozpisywałam dobrze było?
9 lis 22:01
Anna: chyba wiem gdzie był bład
9 lis 22:02
sushi_ gg6397228:
ulamki dobrze zapisane−−> gorzej z mnozeniem w liczniku ( przycielas przy mnozeniu nawias przez
nawias)
9 lis 22:02
Anna: nie jednak nie wiem
9 lis 22:03
Anna: wiem − 9√2 powinno byc na gorze
9 lis 22:03
Anna: a na dole tez mam mnozyc tak ze 4 liczby wyjda?
9 lis 22:04
sushi_ gg6397228:
| 12−9√2 −8√2 +12 | |
| =... |
| 16−18 | |
9 lis 22:05
Anna: aha dzieki
9 lis 22:05
sushi_ gg6397228:
pododawaj, postracaj i czekam na wynik .. wart 50 przysiadów
9 lis 22:06
9 lis 22:08
Anna: − 12 − 17√2
9 lis 22:09
sushi_ gg6397228: nie lubie jak sa minusy na dole, wiec trzeba sie go pozbyc
9 lis 22:09
sushi_ gg6397228:
HEREZJA−−> taki skrócenie

9 lis 22:10
Anna: to jak mam sie pozbyc tego minusa?
9 lis 22:11
sushi_ gg6397228:
| 24−17√2 | | 24 | | −17√2 | |
| = |
| + |
| i teraz mozna skracac i pozbywac sie minusow |
| −2 | | −2 | | −2 | |
9 lis 22:12
Anna: nie mam pojecia jak
9 lis 22:13
Anna: przeciez i tak zostanie − na dole
9 lis 22:14
Anna: | | 1 | |
ale rozwiązalam |
| i wyszło mi 3 + 2√2 |
| | a | |
9 lis 22:17
Anna: dobrze?
9 lis 22:18
sushi_ gg6397228: wyjdzie
| | 17√2 | |
−12 + |
| ==> a/b ( a jak wyszlo u Ciebie) |
| | 2 | |
9 lis 22:19
sushi_ gg6397228:
1/a−−> dobrze 3+2√2
9 lis 22:19
Anna: masz racje takie jest rozwiazanie

a 1/a dobrze mi wyszło?
9 lis 22:20
Anna: a co do b2
to mam pytanie czy 4 tez mam podniesc do potegi czy tylko 3 i pierwiastek ?
9 lis 22:21
sushi_ gg6397228:
b2= (4+3√2)2 lub jak nie umiesz wzorkow (4+3√2)(4+3√2)
9 lis 22:23
Anna: znowu nawias przez nawias? bo dwa razy wyjdzie to samo?
9 lis 22:25
Anna: ale ( a*b)x = ax * bx
9 lis 22:26
Anna: a = 4 b = 3√2
9 lis 22:28
Anna: czyli 42 i (3{2})2
9 lis 22:29
sushi_ gg6397228: a tutaj masz (a+b)2
napisalem albo wzory skroconego mnozenia lub wymnazamy nawias
9 lis 22:29
Anna: (3√2)2
9 lis 22:29
sushi_ gg6397228:
(a+b)2=a2 +2ab+b2 −−> nie umiesz tego to BEZPIECZNIE jest liczysz ()*()
9 lis 22:30
Anna: 42 + 2*4*3√2 +(3√2)2 = 16 + 24√2 + 12 = 28 + 24√2
9 lis 22:34
Anna: dobrze?
9 lis 22:35
Anna: sory 32 to 9 a nie 6 brawo!
9 lis 22:36
sushi_ gg6397228:
(3√2)2= ...
9 lis 22:36
Anna: 34 + 24√2
9 lis 22:36
Anna: 34 + 24√2
9 lis 22:37
Anna: 18
9 lis 22:37
sushi_ gg6397228:
tak
9 lis 22:37
Anna: uff... Tobie pewnie tez ulżyło

dziękuję baaaaaaaaardzo za pomoc

zostało mi jeszcze jedno zadanko ale dzisiaj juz nikogo nie mecze

zycze dobrej nocy
9 lis 22:38
sushi_ gg6397228:
dawaj teraz , bedziesz miala z głowy
9 lis 22:42
Anna: nie dam rady juz dzisiaj to dwa wyrazenia z pierwiastkami i trzeba je zapisac w jak
najprostrzej postaci , ale naprawde kiedy indziej sie tym zajme dobranoc
9 lis 22:45