rzymskie cyfry
dominik: Zapisz w systemie rzymskim liczby: 14, 20, 34, 39, 49, 59, 105 247 490 803
1415 1901
9 lis 19:14
9 lis 19:17
Albus:
14, XIV
20, XX
34, XXXIV
39, XXXIX
49, XLIX
59, LIX
105 CV
247 CCXLVII
490 CDXC
803 DCCCIII
1415 MCDXV
1901 MCMI
9 lis 19:47
mezoe: 1983
5 wrz 20:04
5 wrz 20:19
hubert: 1983
7 lip 16:08
Mila:
MCMLXXXIII
7 lip 17:06
pomoc Justyna:
14, XIV
20, XX
34, XXXIV
39, XXXIX
49, XLIX
59, LIX
105 CV
7 lip 18:00
Paulina: 101
5 wrz 19:01
Mateusz:
Paulina masz link 4 posty wyzej jest tam to objasnione tak łopatologicznie ze az głowa boli.
5 wrz 20:04
KLONEKKK: 168
12 wrz 16:38
Mateusz:
Następny? Hello ogarnąc sie.
12 wrz 16:58
ja se : 93 jak sie pisze
11 lis 14:23
ja se : pomożecie jak sie pisze zymskimi 93, 140,410,970

plis pomocy
11 lis 14:30
11 lis 15:13
dero2005:
CXL
CDX
CMLXX
11 lis 15:57
rok: Mcmxlix
15 paź 12:22
Dziadek Mróz:
Podziel od końca:
M CM XL IX = 1000 + 900 + 40 + 9 = 1949
15 paź 15:35
Dziadek Mróz:
C XL = 100 + 40 = 140
CD X = 400 + 10 = 410
CM LXX = 900 + 70 = 970
15 paź 15:36
Dziadek Mróz:
93 = 90 + 3 = XC III
15 paź 15:37
Dziadek Mróz:
Ważna jest tablica z wartościami:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 = I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX
10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 = X, XX, XXX, XL, L, LX, LXX, LXXX, XC
100, 200, 300, ..., 800, 900 = C, CC, CCC, CD, D, DC, DCC, DCCC, CM
1000, 2000, 3000 = M, MM, MMM
Dzielisz liczbę rzymską od końca na pasujące w tabeli wartości i sumujesz
101 = 100 + 1 = C I
168 = 100 + 60 + 8 = C LX VIII
1983 = 1000 + 900 + 80 + 3 = M CM LXXX III
14 = 10 + 4 = X IV
20 = XX
34 = 30 + 4 = XXX IV
39 = 30 + 9 = XXX IX
49 = 40 + 9 = XL IX
59 = 50 + 9 = L IX
105 = 100 + 5 = C V
247 = 200 + 40 + 7 = CC XL VII
490 = 400 + 90 = CD XC
803 = 800 + 3 = DCCC III
1415 = 1000 + 400 + 10 + 5 = M CD X V
1901 = 1000 + 900 + 1 = M CM I
140 = 100 + 40 = C XL
410 = 400 + 10 = CD X
970 = 900 + 70 = CM LXX
15 paź 15:46
milk:
28 gru 08:15
milk: 98743257662745413241232244342536234256
28 gru 08:17