Wielomian
aga: Oblicz, dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W jest podzielny przez wielomian P, gdy
P:
W(x)=ax3+4x2−2x−b, P(x)= 2x2+2x−4
Proszę o wyjaśnienie tego zadania bo kompletnie nie wiem co z tym zrobić, wiem że jeśli byłoby
x−r to r można podstawić pod x ale co z takim przykładem?
9 lis 19:06
aga: Czy to trzeba po prostu podzielić i resztę która zostanie podstawić pod x i w ten sposób
wyznaczyć a i b?
9 lis 19:08
ostr: zacznij od wyznaczenia pierwiastków wielomianu P(x)
9 lis 19:08
aga: Jak to zrobić?
9 lis 19:14
ostr: Równania kwadratowe umiesz rozwiązywać ?
9 lis 19:15
aga: Aaaa czyli z delty x1 i x2?
9 lis 19:15
ostr: Tak. Jak już obliczysz te pierwiastki czy miejsca zerowe jak wolisz to zapisz wielomian P(x) w
postaci iloczynowej.
9 lis 19:17
aga: Czyli x1=1 i x2=(−2), więc P(x)=(x−1)(x+2)
9 lis 19:19
ostr: no nie dokońca powinno być
P(x)=2(x−1)(x+2) zgubiłaś współczynnik a=2 ale to akurat tutaj nie jest ważne.
Teraz jeżeli wielomian W(x) ma być podzielny przez wielomian P(x). Traktujemy, że ma byc
podzielny przez dwumiany (x−1) i (x−2). Wykorzystaj tw.Bezut i dokończ.
9 lis 19:23
ostr: wyżej oczywiście (x−1) i (x+2).
9 lis 19:24
aga: x−1, r=1
W(1)= a * 13 + 4 *12 −2*1−b= a+4−2−b=a+2−b
x+2, r = (−2)
W(−2)=a *(−2)3+4*(−2)2−2*(−2)−b= −8a+16+4−b
czyli a+2−b to a=−2+b
−8(−2+b)+20−b= 16−8b+20−b= 36−9b
9b=36
b=4
a=−2+4= 2
Rozwiązanie:
a=2
b=4
9 lis 19:34
ostr: No i bardzo dobrze
9 lis 19:36
aga: Dziękuję bardzo za pomoc

pierwszy raz korzystam z tej strony i chyba będę częściej tu
zaglądała skoro tak szybka i skuteczna pomoc jest

Zabieram się do drugiego przykładu
9 lis 19:37
aga: W(x)= x
3− 3x
2 − 2ax+b+1
P(x)= x
2−5x +6
Δ=(−5)
2 − 4*1 * 6=25−24=1
√Δ = 1
x1=5−1/2=2
x2=5+1/2=3
P(x)=(x−2)(x−3)
x−2, r=2
W(2)= 2
3− 3*2
2−2* a*2+b+1 = −4a+b−3 → b=4a+3
W(3)=3
3−3*3
2−2*a*3+b+1= −53− 6a +b
b= 4a+3
−53−6a+4a+3= −50−2a
50=2a
25=a
b= 4*25+3 = 103
Rozwiązanie:
a=25
b=103
Aż miło się rozwiązuje jak wszystko jest jasne
9 lis 19:53
ostr: Nie pomyliłaś się ?
9 lis 19:55
aga: Możliwe, tylko gdzie
9 lis 20:03
aga: −50=2a
a= −25
b będzie takie samo

chyba tutaj jest błąd..
9 lis 20:05
ostr: W(2) = 0
W(3) = 0
Podstawiając do W(x)= x3− 3x2 − 2ax+b+1 po uproszczeniu otrzymałem układ równań:
3 = −4a +b
−1 = −6a + b
Rozwiązania a=2, b = 11
9 lis 20:08
aga: A już myślałam że mi się udalo
9 lis 20:16
aga: Masz rację.. pomyłka zamiast do kwadratu podniosłam do sześcianu i dlatego tak wyszło... za
szybko chciałam
9 lis 20:21