OLA.: napisz równanie prostej prostopadłej do prostej 4x-y+3=0 i przechodzącej przez P(3,2)
8 sty 17:13
Mickej: y=4x+3
2=12+b
b=-10
8 sty 17:15
Mickej: a sory zle przeczytalem ja zrobilem dla rownoleglej dla prostopadlej jest podobnie tylko
ze dajesz -odwrotność wspułczynnika kieunkowego czyli a
8 sty 17:17
Iwona: y=4x+3 stąd a=4
warunek prostych prostopadłych - współczynnik kierunkowy "a" musi być odwrócony i
przeciwny czyli dla tej drugiej prostej a=(-1/4). Podstawiamy do rónania y=ax+b
odpowiednio y=2,
a=( -1/4) i x=3. Otrzymamy 2= - 1/4 *3 + b.
Należy teraz rozwiązać równanie i wyjdzie b=2,75.Wiec równanie szukanej prostej ma postac
y=-1/4x+2,75
8 sty 17:39