wykaż że..
Pomóżcie!!: log2 3 +log32 5 =log2 35√5
9 lis 18:59
Edward: Możesz to zapisać porządnie?
tam jest log23+log32 * 5 = czy tam ma być co?
9 lis 19:05
Pomóżcie!!: log na dole 32 a na wysokości logarytmu 5
9 lis 19:10
Edward: log23 + log32 5=log2 35√5
9 lis 19:19
Pomóżcie!!: tak własnie taki zapis
9 lis 19:26
Edward: już piszę...
9 lis 19:28
Edward: log
23+log
32 5=log
2 3
5√5
ze wzoru na zmianę podstaw zmieniam podstawę drugiego logarytmu:
| | log2 5 | | log2 5 | |
log32 5 = |
| = |
| |
| | log2 32 | | 5 | |
podstawiam do pierwotnego równania :
| | log2 5 | | 1 | |
log23+ |
| =log2 35√5 / piątka z mianownika idzie do licznika jako |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
log23+ |
| log2 5=log2 35√5 / ze wzoru przenoszę to co przed logarytmem do potęgi |
| | 5 | |
liczby logarytmowanej
log
23+log
2 5
0,2=log
2 3
5√5
log
23+log
2 5√5=log
2 3
5√5 / ze wzoru łączę logarytmy o tej samej podstaiwie
log
23
5√5=log
2 3
5√5
L=P
9 lis 19:35
Edward: Jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj, proszę.
9 lis 19:37
Pomóżcie!!: Dziękuję baardzo
9 lis 19:38
Pomóżcie!!: Zrobiłam sama 2 przykłady ale tego juz nie wiem:(
log32−log(jednej dziewiątej na dole) a przy g 5=log32√5
9 lis 20:04