Funkcja kwadratowa
Angela: Funkcja kwadratowa określona jest wzorem
1) y=x2+2x−3
1.oblicz współrzędne wierzchołka jej wykresu
2.napisz wzór funkcji w postaci kanonicznej
3.naszkicuj wykres korzystając z odpowiedniego szablonu
9 lis 17:50
Pomocy!!!!: najpierw wylicz deltę, a potem ustal miejsca zerowe
9 lis 18:13
Pomocy!!!!: czyli Δ=16
9 lis 18:13
Angela: miejsca zerowe czyli x=3 x=1 ale co dalej
9 lis 18:16
Grześ: Ale żeś mu namieszał, tu sie w ogóle z delty nie korzysta, tu chodzi o współrzędne wierzchołka.
Zaraz pomogę
9 lis 18:18
Pomocy!!!!: za x podstawiasz do wzoru 3 lub 1 (rozpisujesz na dwa równania) i wychodzi y
9 lis 18:19
Grześ: znaczy się korzysta sie z niej, ale tylko we wzorze na wierzchołek
9 lis 18:20
Angela: Czekam na pomoc Grzesia, bo z tego to ja nic ie rozumiem
9 lis 18:21
Grześ: są gotowe wzory, jeśli wyznaczysz współrzędne wierzchołka, to wystarczy je podstawic do pkt. b)
y=a(x−p)2+q
gdzie p=xw , a q=yw
9 lis 18:22
Angela: wyszło mi xw=1 yw=4
9 lis 18:22
Grześ: W dwóch postach podałem Ci gotowe wzory, wystarczy że podstawisz już obliczoną delte wcześniej
i odpowiednie współrzynniki,
oznaczenie xw, oraz yw odpowiadają oczywiście współrzędnym
9 lis 18:23
Grześ: z minusami xw=−1 yw=−4
9 lis 18:23
Grześ: Teraz podstaw otrzymane wartości do wzoru z mojego postu 18:22
9 lis 18:24
Angela: Bardzo Ci dziękuje
9 lis 18:24
Grześ: Nie ma sprawy, proszę cię bardzo
9 lis 18:27