2 ścianki kostki są białe
2 czerwone
1zielona
1niebieska
a w drugiej kostce
3 ścianki są białe
1niebieska
1zelona
1czerwona
Doświadczenie polega na jednorazowym rzucie kostką najpierw jedną później drugą oblicz
prawdopodobieństwo że:
A− wypadną dwie ścianki białe
B− wypadnie ścianka biała i czerwona
C− wypadną ścianki w tym samym kolorze .
| 1 | 1 | 1 | ||||
P(A)= | * | = | ||||
| 3 | 2 | 6 |
| 1 | 1 | |||
P(B)= | * | =... (najpierw wypadnie biała, a później czerwona) | ||
| 3 | 6 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||||
P(C)= | * | + | * | + | * | + | * | =... | ||||||||
| 3 | 2 | 3 | 6 | 6 | 6 | 6 | 6 |