Doświadczenie losowe
Ewa: Zapis przestrzeń zdarzen elementa rnych dla natepujacych doswiadczen losowych:
a) rzut kostka sześcienną której 3 ściany pomalowane są na czerono, 1 na biolo, 1 na zołto, 1
na niebiesko
B) rzut kostka szescienna i moneta
Prosze o pomoc
9 lis 17:45
Ewa: Heeej prosze o pomoc !
9 lis 17:55
Ewa: naprawde nikt nie pomoze
9 lis 18:01
Ewa:
9 lis 18:11
Grześ: ale czego nie rozumiesz
9 lis 18:12
Grześ: Tu tylko wystarczy wypisać wszystkie możliwe zdarzenia,
w a) oznacz sobie za czerwoną ścianę − C , białą − B, żółtą − Ż , niebieską − N
I wypisz możliwe zdarzenia, czyli co można "wyrzucić" tą kosteczką
9 lis 18:14
Ewa: czyli a) to bedzie Ω= {C,B,Z,N}
A b) bedzie Ω= {12,3,4,5,6} ∪ (O,R)
O− orzeł, R− reszka?
Nie wiem
9 lis 18:19
9 lis 18:24
Grześ: Zależy w punkcie b) czy te zdarzenia są po sobie, czyli najpierw rzucasz kostka a potem
monetą
9 lis 18:25
Grześ: To po prostu będziesz mieć 12 zdarzeń,
Możesz wylosować 1,2,3,4,5,6
Możesz wylosować: O,R
Zdarzenia Ω={1O,1R,2R,2O,.....}
9 lis 18:26
Ewa: aha o to chodzi.... a A dobrze?
9 lis 18:29