METODA PODSTAWIANIA
Piotrek: | | x | | y | |
Rozwiąż układ równań metoda podstawiania |
| − |
| =1
|
| | 2 | | 3 | |
}=4
9 lis 17:41
Kejti: w czym problem? nie rozumiesz tej metody?
9 lis 17:43
Piotrek: Nie rozumiem nie było mnie w tedy na lekcji i nie wiem o co tu chodzi
9 lis 17:44
Kejti: na początek wypadałoby pozbyć się tych ułamków.. pomnóż obydwa równania przez 6, skróć z
ułamkami i zapisz tutaj.
9 lis 17:48
Piotrek: To z pierwszego wychodzi 3x+2y=6 a drugie to bez zmian narazie zostawiam
9 lis 17:50
Piotrek: Dobra wychodzi 3x+2y=6 a z drugiego 3x+4y=24
9 lis 17:54
Ewa: teraz przeksztalcasz jedno równanie tak albu byl x= ......
i jak ci wyjdzie ile x jest równe to podstawiasz to do drugiego równania i obliczasz
9 lis 17:59
Kejti: wyprowadź 3x, będzie Ci łatwiej
9 lis 18:05