Oblicz x
Pomocy!!!!:

Oblicz x (koła są styczne zewn.)
9 lis 17:41
Pomocy!!!!: jak mam rozwiązać ten przykład?
9 lis 21:11
karo: Na powstałym czworokącie można opisać okrąg o średnicy 20. Jeżeli tak, to sumy przeciwległych
boków są równe − sprawdź
9 lis 21:18
Pomocy!!!!: sumy przeciwległych boków nie są równe
9 lis 21:25
karo: Sorry, wróć. To nie sumy przeciwległych boków są równe, ale kątów. Skorzystaj z podobieństwa
trójkątów
9 lis 21:30
Pomocy!!!!: widzę już, które trójkąty są podobne, ale mam problem z użyciem odpowiedniego porównania, żeby
obliczyć x
9 lis 21:34
Pomocy!!!!: ale jak mam uwzględnić te podobieństwa trójkątów, mam za mało danych
9 lis 21:40
Pomocy!!!!: mogę prosić Cię jeszcze o pomoc?
9 lis 21:58
Pomocy!!!!: 
nie rozumiem
9 lis 22:25
Kuba:

Z góry przepraszam za rysunek − odwrotnie narysowałem okręgi − ale to bez znaczenia.
Zadanie mnie męczy − jak ktoś ma proste rozwiązanie proszę o cynk.
Ja rozumuję tak (ΔABC − trójkąt o wierzchołkach A,B i C, AB długość odcinka AB) :
Oczywiste jest, że ΔAED i ΔBEC są podobne. Stąd mamy
AEEB=
128 i
DEEC=
128.
CZyli 2*AE=3*EB i 2*DE=3*EC. Dzieląc stronami dostaniemy
AEDE=
EBEC, czyli ΔAEB i
ΔCED też są podobne, co juz oczywiste (przynajmniej dla mnie) nie było.
Dokładając dwa równania z tw. Pitagorasa:
1) 12
2+(DE+EB)
2=20
2
2) 8
2+(AE+EC)
2=20
2
do równań
3) 2*AE=3*EB
4) 2*DE=3*EC
Mamy układ 4 równań z 4 niewiadomymi. I zaczynają się schody...
Z równania 1) otrzymamy (DE+EB)
2=256, stąd DE+EB=16
Z równania 2) podobnie (AE+EC)
2=336, stąd AE+EC=4*
√21
Z równania 3) AE=
32*EB
Z równania 4) DE=
32*EC i po podstawieniu do 1) i 2)
1a)
32*EC+EB=16
2a)
32*EB+EC=4*
√21
Z 1a) EB=16−
32*EC i po podstawieniu do 2a)
32*(16−
32*EC)+EC=4*
√21
24−
94*EC+EC=4*
√21
54*EC=24−4*
√21
EC=
96−16*√215
EB=16−
32*EC=16−
288−48*√2110=
48*√21−12810=
24*√21−645
Ale
DCAB=
ECEB, więc szukany DC
DC=20*
ECEB
Po żmudnych rachunkach (a pewnie się pomyliłem po drodze

) wyszło
DC=
16*√21−245≈9.86 co wydaje sie wynikiem prawdopodobnym, aczkolwiek niekoniecznie
właściwym ...
10 lis 09:39