potęgi
Młoda: Mam zadanko. Zapisz w postaci potęgi liczby 3.
3√9 * 127 * 6√81 * 3−1=
jeśli ktoś mógłby mi to wytlumaczyć to bym była bardzo wdzięczna.
9 lis 17:26
nUmer: zadanie przedstawia się moim zdaniem następująco:
3√9*127*6√81*3−1=
=913*127*8116*3−1=
=(32)13*3−3*(34)16*3−1=
=323−3+46−1=
=3−223
Generalnie przez cały czas korzystam z podstawowych własności działań na potęgach.
nUmer
9 lis 20:17
Młoda: wielkie dzięki ale czy nie powinno wyjść 3−313
teraz to liczyłam i nie wiem czemu mi tak wychodzi.
3√9*127*6√81*3−1=
913*127*346*3−1=
(32)13*3−3*(34)16*3−1=
323*3−3*346*3−1=
3−4*323+46=
3−4*323=
3−313
zerknij na to i powiec ewentualnie co jest źle.
10 lis 15:34
sushi_ gg6397228:
| 2 | | 4 | | 2 | | 2 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = 1 |
| |
| 3 | | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | |
10 lis 16:14
Młoda: ok. może się nie znam. dziękuje za pomoc.
10 lis 17:52
sushi_ gg6397228:
| | 4 | |
zgubials gdzies |
| w drugiej linijce od dołu |
| | 6 | |
10 lis 18:04