granica ciągu proszę o pomoc
kapuściany głąb: korzystając z twierdzeń o arytmetyce granic obliczyć podane granice ciągów:
limn→∞ n−1n+4
limn→∞ n2+1n2+4
limn→∞ n3+2n2+1n−3n3
9 lis 17:04
kapuściany głąb: bardzo proszę o pomoc
9 lis 17:38
voltage: musisz wyciągnąc najpierw największą potęgę przed wyrażenie np.
| | n−1 | | | | 1 | | 4 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| =1 bo |
| → 0, |
| →0, |
| | n+4 | | | | n | | n | |
| | 1 | |
n się skraca i zostaje Ci że |
| =1 − to Twoja granica |
| | 1 | |
9 lis 19:12
kapuściany głąb: to zadanie to dla mnie czarna magia
9 lis 19:25
kapuściany głąb: bardzo ci dziękuje za pomoc
9 lis 19:27