log
?: wyznacz wszystkie wartosci x, dla ktorych liczby log2(22x−1−14), log2√2x+4x, 3 w
podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny wyznacz roznice tego ciagu
9 lis 16:27
Grześ: Pomagam, jeśli jej jeszcze oczekujesz
9 lis 17:35
?: taaaaaak bo mi źle wychodzi cos
9 lis 17:39
Grześ: Aby był to ciąg arytmetyczny musi być:
| | 1 | |
2log2√2x+4x=log2(22x−1− |
| )+3 |
| | 4 | |
| | 1 | |
log2(2x+4x)=log2(22x−1− |
| )+3 |
| | 4 | |
| | 1 | |
log2(2x+4x)=log2(22x−1− |
| +8) |
| | 4 | |
t=2
x t>0
9 lis 17:44
Grześ: Aaaaaaa już widze błąd, już go poprawiam
9 lis 17:45
Grześ:
| | 1 | |
log2(4x+2x)=log2(22x−1− |
| )+log28 |
| | 4 | |
log
2(4
x+2
x)=log
2(8*2
2x−1−2)
4
x+2
x=8*2
2x−1−2
t=2
x t>0
t
2+t=4t
2−2
3t
2−t−2=0
Δ=1+24=25
√Δ=5
2
x=1
x=0
9 lis 17:48
Grześ: Teraz różnice wyznaczyć:
r=3−log
2√4x+2x
x=0
r=3−log
2√40+20
r=3−log
2√2
9 lis 17:50
?: x ma wyjść 0

a z tego to nie bardzo

mi na końcu wyszlo cos takiego
2
x+2
2x=4*2
2x−2
ale cos tez sie nie zgada
9 lis 17:50
Grześ: Nie widzisz, że poprawiłem

wyszło 0
9 lis 17:51
?: aa nie widziałam, że juz odpisałeś

dziekuje

musze teraz jakos to zrozumiec i bedzie super
9 lis 17:51
Grześ: nie ma sprawy, prosty błąd zrobiłem, i jeszcze raz pisałem.
Jakbyś miał pytania to pisz, bo będę tylko jakieś 30−40 min.
9 lis 17:52
?: o wyszło mi nawet coś podobnego do

a mogłbyś mi pomoc jeszcze w jednym?
9 lis 17:53
Grześ: dobra, ale szybko, bo ja na imprezę idę
9 lis 17:54
?: oki to ja w tym czasie wydukam to zadanie i pokaze jak to robie i mnie poprowisz oki?

bo też
mi źle wychodzi
9 lis 17:54
?: oki

zaraz 2 minuty
9 lis 17:54
?: liczby 12+log4x3 , 1+logx , log4√x
dla pewnej rzeczywistej wartosci x sa trzema kolejnymi wyrazami poczatkowymi wyrazami
nieskonczonego ciagu arytm. wyznacz x i 41wyraz ciagu
9 lis 17:57
?: teraz napisze jak ja to robie

zeby nie bylo, ze nic nie mysle

impreza? we srode oo
9 lis 17:57
Grześ: półmetek dokładnie, pisz swoje przemyślenia
9 lis 17:58
Grześ: jeszcze popraw wyraz środkowy ciągu
9 lis 17:59
?: | | 1 | |
2*(1+log4x)= |
| +log4x3+log4√x |
| | 2 | |
2+2log
4x=log
42+log
4x
3+log
4√x
log
4(16x
2)=log
4(2x
3)+log
4√x
i teraz nie wiem czy dalej to mnozyc czyli 2x
3*
√x
czy tez juz 16x
2=2x
3+
√x
9 lis 18:01
?: srodkowy to 1+log4x
9 lis 18:02
Grześ: Jak ty to ułożyłeś równanie

Jaki jest wyraz środkowy
9 lis 18:02
Grześ: Czekaj sprawdzam
9 lis 18:03
Grześ: Musisz wymnożyć, i jeszcze na samym początku rozwiązywania określić dziedzinę
9 lis 18:04
Grześ: Tu akurat proste, bo x>0 to dziedzina
9 lis 18:04
?: półmetek

o no ładnie

ja mam niebawem studniówkę, a co za tym idzie maturę

a tu mi w
zadaniach pomaga osoba, która teoretycznie powinna umieć mniej

o niee..chyba jestem
opóźniona

ps.miłej zabawy
9 lis 18:05
?: czyli wyjdzie cos takiego:
16x
2−2x
3−
√x iiii



podniesc do kwadratu wszytsko?
9 lis 18:06
Grześ: Źle niestety
9 lis 18:07
?: ze niby to czy wszytsko?
9 lis 18:08
Grześ: 16x2=2x3√x
16x2−2x3√x=0
8x2−x3√x=0
x2(8−x√x)=0
x=0 lub 8=x√x ⇔ 64=x3 ⇔ x=4
x=0 nie nalezy do dziedziny, więc rozwiązanie to x=4
9 lis 18:09
Grześ: To końcowe, miałeś wymnożyć, tak jak powiedziałem
9 lis 18:09
?: a matko fakt

bezmyslnosc, bo tak mialam napisane w zeszycie i tak przepisałam

dziekuje w takim razie za pomoc
9 lis 18:12