altaeir: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x
3 - 1 jest trójmian
kwadratowy R(x) = 2x
2 - 3x - 1.Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian
(x -1).
Doszedłem do momentu :
W(1)=-2
W(1)=a +b
nie wiem czy to mi coś da,dlatego pytam się jak zrobić to zadanie
8 sty 16:49
Basia:
W(x) = (x3-1)*Q(x) + 2x2 - 3x -1
x3 -1 = (x-1)(x2+x+1)
czyli W(x) = (x-1)(x2+x+1)*Q(x) + 2x2 -3x -1
dzielimy 2x2-3x -1 przez x-1 wynik 2x -1 reszta -2
czyli 2x2-3x-1 = (x-1)(2x-1) -2
W(x) = (x-1)(x2+x+1)*Q(x) + (x-1)(2x-1) -2
W(x) = (x-1) [ (x2+x+1)*Q(x) + 2x -1 ] -2 = (x-1)*Q1(x) -2
czyli na reszta to -2
o ile nie pomyliłam się w rachunkach, sprawdź
8 sty 18:09
altaeir: Tak,dobrze obliczyłaś resztę,dziękuję za pomoc
8 sty 18:21