pomoże ktoś ;(
ONa: 1.Pole powierzchni całkowitej sześcianu jest równa 216 cm2. Oblicz objętość tego sześcianu
2. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma długość 8 cm i tworzy z
przekątną ściany bocznej z którą ma wspólny wierzchołek kąt, którego cosinus jest równy
2
. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa .
3
9 lis 15:25
ONa: kot pomoże mi to zrobić . chociaż to 2
9 lis 15:35
Basia:
ad.2
podstawa jest kwadratem o boku a i przekątnej d=8
wylicz a z tw.Pitagorasa
cosα=23
d2
cosα=
D
podstaw i wylicz D
a2+b2=D2
podstaw i wylicz b
Pc = 2a2+4ab