działania na pierwiastkach "z długą brodą"
Janusz88: Witam
zawsze miałem problem z zadaniami "z długą brodą" te dwie równość na pewno są prawdziwe czy
znajdzie się osoba chętna która pokaże jak krok po kroku przechodzi się z jednej na drugą ?
| | √14 − 6√5 | | √6 − 2√5 | |
1) |
| = |
| |
| | √20 − 8√5 | | √10 − 2√5 | |
| | 2 | | 1 | | √5 + 2√5 | |
2) |
| + |
| = |
| |
| | √10 − 2√5 | | √20 − 8√5 | | 2 | |
9 lis 14:17
Basia:
ad.1
| | √2(7−3√5) | |
L = |
| = |
| | √4(5−2√5) | |
| √2*√7−3√5*√5+2√5 | |
| = |
| 2√5−2√5*√5+2√5 | |
| √2*√35+14√5−15√5−30 | |
| = |
| 2√25−20 | |
prawą przekształcasz analogicznie i dojdziesz do tej samej postaci, z czego wniosek, że L=P
9 lis 14:45
Janusz88: dzięki Basiu za pomoc
9 lis 17:01
Janusz88: pierwszy przykład rozwiązałem i zrozumiałem lecz gdy zrobiłem to samo w drugim doszedłem do:
| √5 + 2√5 | | √50 + 10√5 | | √25 + 10√5 | |
| = |
| + |
| |
| 2 | | 10 | | 10 | |
i się zatrzymałem czy ktoś jeszcze mi pomoże równość jest prawdziwa
10 lis 10:56
Janusz88:
20 lis 20:14
Grześ: a może skróc przez 5 i czy nie wychodzi prawa strona
20 lis 20:21